MAANDAG 10 AUGUSTUS:

Brunei. Kroonprins Muhtadee Billah (24) wordt door sultan Muda Hassan Bolkiah (52) als troonopvolger aangeduid. Het kleine sultanaat telt 300.000 inwoners en heeft dankzij zijn olie- en gasvoorraad weinig te lijden van de economische crisis in Zuid-Oost-Azië.

Bulgarije. De Bulgaarse regering besluit het bedrijf Arsenal, dat kalashnikovs produceert, te privatiseren. Daarmee hoopt ze haar harde deviezen aan te vullen. De AK-47, een Russisch wapen, werd aangepast aan Navo-normen. Bulgarije moest dat doen om te kunnen toetreden tot het bondgenootschap.

Rusland. In Moskou wordt een vliegtuig uren aan de grond gehouden na de vondst van een briefje waarin gedreigd wordt het vliegtuig op te blazen. De politie vindt géén bom en géén kaper.

India. In Kashmir vinden negentien mensen de dood bij gevechten tussen het regeringsleger en separatisten die onafhankelijkheid voor de Indische deelstaat willen. Sinds 1990 vielen al meer dan 25.000 doden in die strijd.

Groot-Brittannië.British Airways blijft bij haar besluit om Salman Rushdie te weigeren als passagier. In 1989 sprak de ondertussen overleden Iraanse geestelijke leider Ayatollah Khomeiny een doodvonnis uit tegen de auteur op basis van zijn boek “Satanic Verses”.

DINSDAG 11 AUGUSTUS:

Hitte. Wereldwijd wordt juli de “heetste” maand ooit genoemd. Wetenschappers zien daarin een bewijs dat het “broeikaseffect” wel degelijk bestaat en roepen op om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Moskou. Voor zestigduizend toeschouwers geven The Rolling Stones hun eerste concert in Rusland. In 1967 verbood het sovjetregime de popgroep wegens “drugsgebruik”. Een ticket kostte zo’n vijfduizend frank, het gemiddelde maandloon in Rusland.

WOENSDAG 12 AUGUSTUS:

Midden-Oosten. PLO-leider Yasser Arafat – op staatsbezoek in Zuid-Afrika – roept de internationale gemeenschap op het vredesproces vlot te trekken. Hij beschuldigt er Israël van aan te sturen op oorlog.

Nigeria. Het internationale team van specialisten bevestigt dat de Nigeriaanse opposant Moshood Abiola een natuurlijke dood stierf. De artsen vrezen wel dat het gevangenisregime de slechte hartconditie van de miljardair veroorzaakte. Abiola werd in juli 1994 opgesloten nadat hij vermoedelijk de verkiezingen won. Hij stierf net voor zijn vrijlating.

DONDERDAG 13 AUGUSTUS:

Rusland. Hevige overstromingen teisteren het zuiden van Siberië. Officieel zijn er geen doden.

Frankrijk. De Franse maar in Genua geboren zanger Nino Ferrer (64) pleegt zelfmoord. Ferrer was vooral in de jaren zestig populair.

VRIJDAG 14 AUGUSTUS:

Denemarken. Uit angst voor gevechten verbiedt de regering een mars ter herdenking van de nazi Rudolf Hess. Hess stierf op 17 augustus 1987 in de Berlijnse Spandau-gevangenis.

ZATERDAG 15 AUGUSTUS:

Vaticaan. Paus Joannes Paulus II, die in 1996 het Vaticaan een eigen website gaf, verschijnt live op Internet. (Zie ook p. 106.)

Burundi. De katholieke kerk van Burundi viert haar honderdjarig bestaan. Ze werd in 1976 verboden door de toenmalige dictator Jean-Baptiste Bagaza, maar werd in 1987 na de staatsgreep van kolonel Pierre Buyoya weer toegelaten.

Zuid-Korea. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de stichting van de republiek, laat Seoul meer dan tweeduizend gevangenen vrij. Zuid-Korea kampt met een zware economische crisis, verergerd door overstromingen die 42.000 hectare verwoestten en tweehonderd mensenlevens kostten.

MAANDAG 17 AUGUSTUS:

Ballonvaart. De ballon van de Amerikaan Steve Fossett (54) stort vlak bij de Solomon Eilanden neer. Fossett die met een ballon rond de aarde wilde vliegen, legde 24.460 kilometer af en brak daarmee zijn eigen lange-afstandsrecord.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content