MAANDAG 25 MEI:

De rechtbank in Brugge veroordeelt zes buitenlandse mensensmokkelaars tot vijf jaar cel. Drie anderen krijgen drie jaar. Ze probeerden 120 vluchtelingen over het Kanaal te verschepen. Ze vroegen aan elke passagier zo’n 400.000 frank.

DINSDAG 26 MEI:

De reconstructie van de schietpartij die in november vorig jaar in Kuregem (Anderlecht) het leven kostte aan de 24-jarige Saïd Charki en tot zware rellen leidde, brengt geen klaarheid. Het is nog niet duidelijk of de rijkswachters toen uit zelfverdediging schoten of niet.

GeneesmiddelenfabrikantJanssen Pharmaceutica krijgt van de Vlaamse regering 139 miljoen frank steun voor de bouw van een nieuwe chemische fabriek in Geel. Janssen investeert daar ruim zeven miljard, goed voor 145 nieuwe arbeidsplaatsen.

De Vlaamse VervoersmaatschappijDe Lijn heeft vorig jaar 485.000 frank winst geboekt. In ’96 bedroeg de winst nog meer dan 23 miljoen frank. Verklaring voor de mindere cijfers is de stijging van het totale kostenpakket met meer dan 746 miljoen naar bijna 16 miljard frank.

De 308 Vlaamse gemeenten doen het financieel goed. In 1996 hadden ze samen een overschot van 10,5 miljard frank. Dat blijkt uit een rapport van de administratie Binnenlandse Aangelegenheden, dat voortaan om de twee jaar de financiële toestand nagaat.

De Post heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 380,2 miljoen frank. Dat is ongeveer een halvering van het verlies van 1996. De omzet steeg van 65,7 miljard frank in 1996 naar 67,6 miljard vorig jaar.

WOENSDAG 27 MEI:

Alle levensmiddelen die genetisch gemanipuleerde soja of maïs bevatten, moeten een etiket krijgen waarop dat duidelijk staat vermeld. Bedoeling is dat de consument kan kiezen of hij dergelijke producten wil kopen.

KUL-professor Chris Kesteloot wordt aangesteld als onafhankelijk bemiddelaar tussen SP, Agalev en Volksunie. Die partijen willen een eenheidslijst vormen voor de volgende verkiezingen in het Brussels Gewest. Ze hopen hun krachten te kunnen bundelen om zo een tegengewicht te vormen voor het oprukkende Vlaams Blok.

Het aantal asielaanvragen is de voorbije vijf jaar fors gedaald, terwijl het aantal erkenningen is gestegen.

De Bond van Grote en Jonge Gezinnen is boos omdat de Vlaamse Regering de huisvestingspremies voor gezinnen met een bescheiden inkomen halveert.

Het ministerie van Landbouw heeft al 84 veeteeltbedrijven, waarvan 74 in Vlaanderen, bedacht met een zogenaamd H-statuut. Bedrijven die geknoeid hebben met hormonen krijgen als straf een jaar lang op al hun documenten een “H” – die staat voor “hormonen” – afgedrukt.

De Zwitser Dumeni Columberg, die in opdracht van de Raad van Europa het faciliteitendispuut in de Brusselse rand onderzoekt, zegt na afloop van een informatieronde dat Brussel met een zeer complex probleem te maken heeft. Sommigen verlangen volgens hem een versoepeling van de taalwetten, anderen vinden dat zo’n versoepeling het einde van België inluidt. (Zie ook p. 20.)

De prijs van bouwgrond is het afgelopen jaar flink gestegen, gemiddeld met tien procent. Dat blijkt uit een studie van de ASLK. Eind ’97 kostte een vierkante meter bouwgrond in België gemiddeld 1567 frank.

DONDERDAG 28 MEI:

Brugge wordt in 2002 culturele hoofdstad van Europa. Dat beslissen de Europese ministers van cultuur. Brugge is al de derde Belgische stad in negen jaar die die eer toekomt.

Het veranderen van een voornaam die belachelijk, hatelijk of ouderwets klinkt, is voortaan goedkoper en kost nog slechts tweeduizend frank. Tot nu toe was dat tien keer meer.

VRIJDAG 29 MEI:

De voorzitter van de rijkswachtbond Paul Van Keer treedt toe tot de CVP. Het is onduidelijk of hij ook een politiek mandaat ambieert.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content