MAANDAG 6 JANUARI :

Noord-Ierland. Het Iers Republikeins Leger (IRA) voert een raketaanval uit op het Noord-Ierse gerechtshof in Belfast. Er valt één gewonde.

DINSDAG 7 JANUARI :

Duitsland. In Düsseldorf start het tweede proces tegen de voormalige chef van de Oost-Duitse spionage, Markus Wolf.

Zwitserland. De regering wil zo snel mogelijk overleggen met joodse organisaties en met de Zwitserse banken over de oprichting van een compensatiefonds voor de holocaustslachtoffers. Dit gebeurt onder toenemende druk, na de uitspraken van aftredend president en economieminister Jean-Pascal Delamuraz. Die had de eis tot de oprichting van zo’n fonds ?een vorm van chantage? genoemd.

Denemarken. De regering wil de Turkse regering voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens dagen wegens het martelen van een Deense onderdaan van Koerdische afkomst. Ankara noemt de beslissing een ?vijandige daad?.

Zuid-Korea. Het werknemersprotest breidt zich uit en wordt gewelddadiger nadat president Kim Young Sam weigert zijn omstreden arbeidswet te herzien. (Zie ookp. 100.)

WOENSDAG 8 JANUARI :

Kenia. In haar nieuw rapport over Kenia bevestigt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat de overheid nog altijd gevangenen martelt.

Algerije. De flamboyante Britse zakenman Richard Branson moet na enkele uren zijn poging staken om de wereld rond te vliegen in een luchtballon. Een lek maakt dat de ballon zeer snel hoogte verliest. De drie passagiers maken een noodlanding in de Algerijnse woestijn en zijn ongedeerd.

Bosnië. Volgens VN-bronnen proberen Kroatische benden Moslims te verjagen uit hun woningen in het Kroatische deel van de stad Mostar.

Zuid-Afrika. President Nelson Mandela onderhandelt in de jarenlange burgeroorlog in Angola. Zijn ontmoeting met rebellenleider Jonas Savimbi levert echter weinig op.

DONDERDAG 9 JANUARI :

Duitsland. Bondskanselier Helmut Kohl is niet van plan om te reageren op de open brief die Hollywood-sterren schrijven in de krant The International Herald Tribune. Daarin klagen zij Kohl aan voor het verbieden van de Scientology-kerk. Volgens de Duitse veiligheidsdienst is de sekte uit ?op expansie en overheersing?.

Sri Lanka. Het leger slaagt erin een aanval van de Tamil-Tijgers af te slaan. Bij het treffen in het noorden van het land vallen zeker 740 doden.

Pakistan. Gifgas uit lekkende vaten kost in Lahore het leven aan dertig inwoners.

VS. De regering van president Bill Clinton lijkt nu toch bereid om 1 miljard dollar achterstallige bijdragen aan de VN te betalen. Het plan voor de betaling moet echter nog worden uitgewerkt.

VRIJDAG 10 JANUARI :

Frankrijk. Er ontstaat een hevige controverse nadat het weekblad L’Express onthult dat een groot aantal kinderen besmet zijn met de menselijke variant van de dollekoeienziekte door het gebruik van groeihormonen. De Franse medische overheden bleven de hormonen distribueren, zelfs nadat de contaminatie was ontdekt. Vijftig kinderen zijn al dood of lijden aan de ziekte.

Burundi. Anonieme bronnen, gestaafd door andere getuigen, bevestigen dat Burundese soldaten minstens 83 burgers vermoordden op zo’n zestig kilometer van de hoofdstad Bujumbura. De slachtoffers zijn Hutu.

Nicaragua. De 50-jarige advocaat Arnoldo Aleman legt de eed af als nieuwe president. Hij volgt Violeta Chamorro op, die geen kandidaat meer was.

ZONDAG 12 JANUARI :

Bulgarije. De regerende socialistische partij is bereid om te onderhandelen over vervroegde verkiezingen. Dat gebeurt onder druk van rellen, na dagelijkse betogingen. Daarbij werd het parlement bestormd. Ook president Zjelju Zjelev en zijn verkozen opvolger Petar Stojanov eisen verkiezingen.

Nog geen luchtvaartgeschiedenis voor Branson.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content