ZATERDAG 28 DECEMBER :

Noord-Ierland. In Derry ontsnapt een Sinn Fein-leider aan een bomaanslag. Het is de tweede aanval van de protestantse milities in een week tijd. Dat zou betekenen dat na het IRA nu ook de loyalisten een einde maken aan hun staakt-het-vuren.

ZONDAG 29 DECEMBER :

Noord-Korea. Voor het eerst biedt Pyongyang zijn excuses aan voor een grensincident. Het gaat daarbij om de onderzeeër die in het najaar op de kust van Zuid-Korea strandde. Het gebaar zou de weg moeten vrijmaken voor de levering van voedsel aan het hongerende Noord-Korea.

Algerije. Moslimfundamentalisten richten een bloedbad aan in het dorp Dhamnia in het zuidwesten. Daarbij komen 28 mensen om.

MAANDAG 30 DECEMBER :

India. Het Hooggerechtshof eist dat zo’n 300 bedrijven in de directe buurt van de beroemde Taj Mahal, het mausoleum uit de 17de eeuw, verhuizen of omschakelen van kolen op aardgas. De uitlaatgassen tasten het witte marmeren gebouw aan. Het vonnis is onherroepelijk.

Bosnië. Het EU-bestuur verlaat de stad Mostar. Ondanks het vele geld en de Europese bemoeienissen is er nog altijd geen sprake van een duurzame samenwerking tussen Moslims en Kroaten.

Europa. Het barre winterweer maakt honderden doden.

Rwanda. De eerste twee processen tegen verdachten van de volkerenmoord van ’94 worden verdaagd naar een latere datum. Gebrekkige voorbereiding, het ontbreken van advocaten voor de verdediging of het niet opdagen van de beschuldigden zijn de voornaamste redenen. In volgende processen worden twee doodsvonnissen uitgesproken. De veroordeelden stonden terecht zonder juridische verdedigers.

WOENSDAG 1 JANUARI :

Jemen. Een stam laat vijf gegijzelde Poolse toeristen vrij.

India. De Indiase overheid gaat de opstandelingen van de Bodo-minderheid in de deelstaat Assam aanpakken. Ze acht hen verantwoordelijk voor minstens drie aanslagen, onder meer op een trein.

DONDERDAG 2 JANUARI :

Libië. Het Militaire Hof veroordeelt zes militairen en twee burgers tot de doodstraf wegens vermeende spionage voor de VS. Volgens Libiëkenners hebben de straffen veeleer te maken met de poging tot staatsgreep in 1993.

VS. In Washington en Oregon is de noodtoestand uitgeroepen wegens overstromingen. Oorzaak is de plotse dooi. Het grootste deel van het noordwesten van de VS wordt geteisterd door wateroverlast.

Spanje. Vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain stopt met wielrennen. Indurain vraagt een te grote gage, maar heeft ook problemen met de morele druk. Afgezien van vijf zeges in de Ronde van Frankrijk won hij ook twee keer de Ronde van Italië. In 1995 werd hij wereldkampioen tijdrijden en in 1996 won hij de olympische tijdrit. Indurain schreef ook het werelduurrecord op zijn naam.

VRIJDAG 3 JANUARI :

VS. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt of voorzitter Newt Gingrich zich herverkiesbaar kan stellen voor een tweede ambtstermijn. Gingrich overtrad de belastingwet en loog tegen de commissie.

Polen. Vrouwen kunnen van nu abortus af aanvragen om persoonlijke redenen. Polen had voordien, samen met Ierland, een van de strengste abortuswetgevingen. De discussie over de nieuwe wet zorgde voor hoogoplopende disputen.

ZATERDAG 4 JANUARI :

Nederland. Friesland beleeft na elf jaar wachten weer een (vijftiende) Elfstedentocht, ?de moeder aller tochten.? De 29-jarige Henk Angenent wint de race op het ijs. Behalve de wedstrijdrijders doen ook zo’n 16.000 toerrijders mee aan de 200 kilometer lange schaatstocht. Een kwart haalt de eindstreep niet voor het afsluituur, middernacht.

ZONDAG 5 JANUARI :

Turkije. Ankara protesteert tegen de aankoop van Russische luchtdoelraketten door de Grieks-Cypriotische regering. Dit verstoort volgens de Turken het militaire evenwicht op het verdeelde eiland.

Henk Angenent wint de Elfstedentocht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content