MAANDAG 16 SEPTEMBER :

Noord-Ierland. Er duiken almaar meer geruchten op dat het Iers Republikeins Leger (IRA) een nieuw staakt-het-vuren overweegt. Gerry Adams de leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van het IRA ontkent dit formeel.

Zwitserland. De regering stemt in met een wetsontwerp voor de opheffing van het bankgeheim. Dit moet een onderzoek mogelijk maken naar de tegoeden die de nazi’s op Zwitserse banken zetten. Het gaat om kapitaal en goud dat zij als bezetter roofden. (zie ook p. 134.)

DINSDAG 17 SEPTEMBER :

Nederland. Het parlement keurt de begroting voor volgend jaar goed. De economische groei gaat in de richting van 3 procent, de koopkracht van de meeste inkomensgroepen blijft stabiel en de sanering van de overheidsfinanciën lijkt vruchten af te werpen. Volgens financiënminister Gerrit Zalm komt Nederland zeker in aanmerking voor de Europese Muntunie.

Spanje. De krant El Mundo beschuldigt er de geheime dienst van eind jaren tachtig een zwerver en twee junkies te hebben ontvoerd om er verdovingsmiddelen op te experimenteren. De actie die de code ?Operatie Mengele? meekreeg naar de Duitse arts die gevangen joden als proefkonijnen gebruikte , zou zijn opgezet om de ontvoering van een kopstuk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA uit te testen.

Groot-Brittannië. Kardinaal Basil Hume zegt dat de afschaffing van het priestercelibaat moet mogelijk zijn. Hij verklaart dit nadat de Schotse bisschop Roderick Wright zijn ambt neerlegt wegens een relatie met een vrouw.

Oekraïne. De radio-activiteit in de verongelukte kernreactor in Tsjernobyl is fors toegenomen.

WOENSDAG 18 SEPTEMBER :

Frankrijk. Het Hof van Beroep in Bordeaux beslist dat ex-minister Maurice Papon (86) voor de rechtbank moet verschijnen op beschuldiging van misdaden tegen de menselijkheid. Papon was tijdens de Tweede Wereldoorlog regionaal bestuurder in Bordeaux en genoot de bescherming van de overleden president François Mitterrand.

DONDERDAG 19 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. In een brief aan de krant The Independent waarschuwen zes conservatieve toppolitici voor de nefaste gevolgen als Londen niet meedoet aan de Economische en Monetaire Unie. Zij reageren hiermee op buitenlandminister Malcolm Rifkind, die twijfels heeft over de Europese eenheidsmunt. (zie ook p. 126.)

Duitsland. De ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten beslissen dat alle 320.000 Bosnische vluchtelingen vanaf 1 oktober worden teruggestuurd. Dit zal gebeuren op een ?flexibele? basis.

Rusland. President Boris Jeltsin ondertekent een decreet waarmee hij al zijn bevoegdheden overdraagt aan premier Viktor Tsjernomyrdin voor de duur van zijn geplande hartoperatie. De premier krijgt hiermee ook de beruchte ?rode knop? voor de lancering van de kernraketten.

VRIJDAG 20 SEPTEMBER :

Pakistan.Murtaza Bhutto, de broer van premier Benazir Bhutto, komt om in een vuurgevecht met de politie. De twee politici leefden in onmin.

ZONDAG 22 SEPTEMBER :

Frankrijk. Paus Joannes Paulus II beëindigt zijn vierdaags, omstreden bezoek met de viering van de 1500ste verjaardag van het doopsel van Clovis in Reims. De paus pleit vooral voor een billijker verdeling van de welvaart en voor elementaire rechten. De coalitie van tegenstanders van het bezoek van de paus protesteert in verschillende steden. Zij verwijten de kerkvader ?recuperatie van de Franse geschiedenis.?

Griekenland. De socialistische partij Pasok van premier Costas Simitis wint de vervroegde verkiezingen van zijn directe rivaal, de conservatieve partij Nieuwe Democratie.

Het presidentiële paar van Frankrijk omringt de paus met goede zorgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content