Foto’s uit Centraal-Anatolië en Cappadocië.

Zo’n twee jaar geleden maakten een Belgische en een Turkse ploeg luchtballonvaarders een twintigtal tochten boven Centraal-Anatolië en Cappadocië. Dat gebeurde in samenwerking met de Brugse Landscape Foundation, een door de Unesco erkende organisatie die streeft naar het behoud van waardevolle landschappen. Onderaan de luchtballons waren speciale camera’s gemonteerd waarmee breedpanoramische foto’s (tot 360 graden) konden worden gemaakt. Naast de panorama’s werden ook op de grond tal van foto’s gemaakt, details van landschappen, maar ook van de ingrepen en het dagelijkse leven van de mens. Dat alles resulteerde in een tv-film, een luxueus boek en nu ook in een knappe en leuk gepresenteerde tentoonstelling in het Kasteel van Bouchout in Meise.

Het gebied dat werd overvlogen zowat tussen Konya en Kayseri is vulkanisch van oorsprong, wat dikwijls ook direct te zien is. Maar de eeuwenlange erosie hebben die oorsprong even vaak verdoezeld, gesculpteerd bijvoorbeeld tot de adembenemende grilligheid van Cappadocië of afgevlakt tot de steppe en het vlakke gebied van de zout- en zoetwatermeren rond Konya.

In de expositie zijn zowel grandioze panorama’s te zien van primaire landschappen, waar nog geen mens een voet gezet heeft, als van de ingrepen van diezelfde mens, zoals woningen half of helemaal uitgehouwen in de tufsteen en waar nodig verder uitgebouwd met ?stenen? van gedroogde leem, stro en riet. Spectaculaire zichten zijn er verder van de Ilhara-vallei, een veertien kilometer lange canyon uitgesleten in een vlak gebied door de Melendiz-rivier. Ergens anders wordt stilgestaan bij de manier waarop ze in het dorpje Agzikara een riviertje gebruiken om de tuinen en de woningen van het dorp van water te voorzien. Dit wordt verduidelijkt aan de hand van schetsen, plannen en plattegronden.

Veel aandacht, zowel met panorama’s als met detailopnamen, gaat ten slotte naar de ?karavanserais? die om de 30 kilometer (een dagreis) een halte vormden voor de karavanen op de Zijderoute tussen de Middellandse zee en China. Het waren de Seljuks die in de 12de-13de eeuw deze machtige bouwsels oprichtten en daarmee voor een stevige impuls gaven aan het economisch leven in de streek.

Paul Dossche

?Landschappen en karavanserais in Centraal Anatolië?, Nationale Plantentuin (Domein van Bouchout) in Meise, tot 2 maart 1997.

Ballon van het Belgische team boven de Ilhara-canyon : adembenemend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content