Zijn kredietkaarten gevaarlijk? De banken vinden alvast van niet en zijn erg actief op deze voor hen zeer rendabele markt.

Lange tijd stond de Belg erg argwanend tegen-over kredietkaarten. Die houding werd hem ingegeven door de vrees om schulden op te stapelen, en niet zelden ook door berichten over fraude. Zeker de zogenaamde ‘kredietopening’ zorgt voor wantrouwen. Bijna alle banken verleiden hun klanten met dit extraatje, waardoor ze de totale som van hun aankopen met kaart gespreid mogen terugbetalen. Ze dienen enkel maandelijks een minimumaflossing, een klein percentage van het totale bedrag, terug te betalen. Zo heeft Dexia een Master Card Flex, KBC de Pinto Visa en Fortis de Rondokaart met die mogelijkheid. Aangezien steeds meer Belgen via afbetalingsprogramma’s in de schulden raken, is de vrees van de consumenten voor zulke kredietopeningen begrijpelijk. Toch blijkt uit een studie van de Nationale Bank van België (NBB) uit 2006 dat maar zo’n vijf procent van alle kaarthouders ook werkelijk in de problemen komt. ‘En mochten klanten daar toch bevreesd voor zijn, kunnen ze de bank altijd zelf vragen om een lagere aankooplimiet’, zegt Virginie Lauwers van KBC.

Belangrijk is ook na te gaan hoe je de uitgaven kunt opvolgen. Bij veel banken kan dat al online, zodat je niet hoeft te wachten op het maandelijkse uitgavenoverzicht. Fraude met kredietkaarten zal wel nooit helemaal de wereld uit te helpen zijn, maar de banken maken zich sterk dat ook daarvoor inspanningen zijn geleverd. Zo moet je op de meeste plaatsen ook voor een betaling met een kredietkaart je code ingeven, net zoals bij een gewone betaalkaart. Het betalen via internet is intussen ook de pioniersfase ontgroeid. Meestal gebeuren die transacties door gespecialiseerde bedrijven, die sterk in veiligheid investeren.

Vandaag zit de creditcard dan ook in de lift. Drie miljoen zijn er nu al in omloop in ons land, en ze vormen de sterkst toenemende betaalmethode. Vooral voor grotere bedragen gebruikt de Vlaming ze graag. Voor de banken is deze groeiende markt erg rendabel. Geen wonder dus dat ze de afgelopen jaren met een waaier aan kaarten op de proppen kwamen. Ze zwaaien ook met extra’s om klanten te lokken. Zo wordt aan heel wat kaarten een ‘reisongevallenverzekering’ gekoppeld. Die kan een echte reisverzekering zeker niet vervangen, maar als u bijvoorbeeld uw huurauto volledig met sommige versies van Visa of Mastercard betaald hebt, bent u voor bedragen van 100.000 (Visa Classic) tot 200.000 euro (MasterCard en Visa Gold) verzekerd bij (dodelijke) ongevallen. Een MasterCard Platinum levert u zelfs een dekking op voor vlucht- of bagagevertraging (vanaf vier uur). En de meeste kaarten bieden u ook voor aangekochte producten vanaf een bepaald bedrag extra garantie en aankoop-beveiliging.

MONEYTALK OP TELEVISIE: ELKE DINSDAG EN DONDERDAG OP KANAAL Z.

HET juniNUMMER VAN MONEYTALK, DAT VANAF 29 mei VERKRIJGBAAR IS, BRENGT EEN COVERVERHAAL OVER ALLERLEI MANIEREN OM UW FISCALE AANGIFTE TE OPTIMALISEREN. INFO: www.moneytalk.be

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content