Iedereen is er zich stilaan van bewust dat we maar beter zelf zorgen voor een aanvulling op ons legale pensioen. Maar welk bedrag spaart u het best bijeen tegen dat u de pensioenleeftijd bereikt? En hoe moet u met dat kapitaal omgaan wanneer u met pensioen gaat?

Volgens een recente enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop vreest vier op de tien Belgen dat hun wettelijk pensioen niet voldoende zal zijn. Dat onderzoek dateert dan nog van voor de financiële crisis. Vandaag lopen allicht nog meer mensen met die vrees rond. Even opmerkelijk is de onwetendheid die hierover bestaat: bijna zestig procent van de ondervraagden bleek zelfs bij benadering niet te weten wat zijn wettelijk pensioen zal bedragen, zelfs bij de 55- tot 64-jarigen heeft dertig procent daar geen flauw idee van. Dat kunt u gemakkelijk vermijden, zelfs als u nog aan het begin van uw carrière staat, door een raming te maken op www.kenuwpen-sioen.be, de pensioensimulator van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). Nog meer nuttige info over uw pensioen kunt u vinden op de site van de RVP (www.rvponp.fgov.be).

Voor wie zich voorneemt voor een extraatje te zorgen bovenop het wettelijk pensioen (bijna 86 procent van de Belgen), vraagt zich af over welk bedrag dat moet gaan. Om elke maand 800 tot 1000 euro extra te hebben bovenop uw legale pensioen, moet u op de pensioenleeftijd beschikken over een bedrag tussen 250.000 en 350.000 euro, dat u dan verstandig kunt beleggen. Moneytalk zette de interessantste financiële producten voor u op een rijtje:

> Heel wat verzekeringsmaatschappijen bieden vandaag ‘renteplannen’ aan. Het bedrag van die maandelijkse rente wordt beïnvloed door de stijging of de daling van verschillende parameters gedurende de looptijd van het contract. Ook of het kapitaal op de afloopdatum al dan niet gewaarborgd is, speelt een rol. Kijk goed rond en vraag meerdere aanbieders voorstellen te doen, want de verschillen tussen de instellingen kunnen groot zijn.

> Spaarrekeningen en termijnrekeningen bieden een gewaarborgd rendement. Beide geven een interessante interest op spaargeld en bij een spaarrekening kan het geld bovendien eenvoudig worden afgehaald als u het onverwacht nodig zou hebben. Behalve een roerende voorheffing van 15 procent, waarvan geld op een spaarrekening gedeeltelijk vrijgesteld is, wordt er op geen enkele manier iets van uw rendement afgehouden.

> Ook een interessante belegging zijn staatsobligaties of obligaties van be-trouwbare bedrijven. Die houden immers weinig risico in en bieden een hoger rendement dan een spaarrekening. Houd bij uw berekeningen wel rekening met het makelaars- en bewaarloon en met de roerende voorheffing van 15 procent.

> Vermogensbeheer: als uw kapitaal 250.000 euro of meer bedraagt, zullen de meeste banken u ‘private banking-diensten’ aanbieden die aangepast zijn aan uw noden. Daarbij wordt bovendien rekening gehouden met de daling van uw kapitaal door de inflatie.

in samenwerking met MONEYTALK

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content