Slapen versterkt onze immuniteit. Het stimuleert de activiteit van de T-cellen, die essentieel zijn voor onze afweer. Slapen we slecht, dan binden die cellen zich moeilijker aan (onder meer) de cellen die ze moeten aanvallen en uitschakelen. (Bron: Journal of Experimental Medicine)

‘Psychologische placebo’s’ hebben een effect. Het gaat om gunstige reacties op psychotherapeutische verhalen. Ze hangen sterk af van het vertrouwen dat een patiënt heeft in zijn psycholoog. Het effect kan een week aanhouden. ( Scientific Reports)

De genetica van artritis is verder uitgebreid. Er zijn nu 52 genetische veranderingen aan gelinkt, een verdubbeling van het aantal dat al bekend was. Dat moet mogelijkheden voor nieuwe behandelingen bieden. ( Nature Genetics)

Gewassen telen voor biomassa is slecht voor de biodiversiteit. En ook voor het klimaat. Plantaardige biomassa verbranden als energievoorziening lijkt hoe langer hoe meer alleen verdedigbaar als het op plantenafval steunt. ( PNAS)

De hersenen verouderen anders bij vrouwen dan bij mannen. De hersenen van vrouwen zijn op dezelfde leeftijd gemiddeld bijna vier jaar ‘jonger’ dan die van mannen. Vrouwen worden daardoor doorgaans gemakkelijker ‘waardig oud’. ( PNAS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content