Rijke mensen moeten gestimuleerd worden om goede doelen te steunen. Dat kan door te appelleren aan hun hang naar persoonlijke controle. Solidariteit benadrukken heeft minder effect. (Bron: PLOS ONE)

Een doktersafspraak missen kan gevaarlijk zijn. Zeker voor mensen die regelmatig naar hun arts moeten omdat ze een chronisch probleem hebben. Voor sommige aandoeningen kan één afspraak missen al dodelijk zijn. ( BMC Medicine)

Middeleeuwse nonnen schreven boeken. De conclusie volgt uit de vondst van blauw pigment, dat in boekillustraties gebruikt werd, op de tanden van een kloosterzuster uit de elfde eeuw. Velen dachten dat alleen monniken boeken maakten. ( Science Advances)

Miskramen kunnen aan slecht zaad te wijten zijn. Zeker als een vrouw meerdere miskramen heeft, moet er naar het zaad van haar partner gekeken worden. Vooral DNA-schade in zaadcellen is een probleem. ( Clinical Chemistry)

Jonge haaien zwemmen in het lichaam van hun moeder. Ze kunnen zich van de ene baarmoeder naar de andere verplaatsen. Daarbij moeten ze een echte U-turn maken. Ze wrikken zich er met wilde staartbewegingen door. ( Ethology)

Slaaptekort veroorzaakt DNA-schade. De genen voor DNA-herstel van mensen met lange en onregelmatige werkuren functioneren minder goed. Zelfs één slapeloze nacht kan al effecten hebben. DNA-schade kan chronische ziektes uitlokken. (Anaesthesia)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content