Meer waar voor minder geld: elk jaar opnieuw is er wel een goede reden om een nieuwe gsm te kopen.

Meer dan 60 procent van de vandaag verkochte gsm’s is goedkoper dan 100 euro. Een jaar geleden was dat slechts 48 procent. Dat betekent niet dat mensen minder geld uitgeven aan hun mobieltje, het betekent dat gsm’s steeds goedkoper worden. Enkele kleinere producenten uit China en Zuid-Korea brengen supergoedkope toestellen op de markt, maar die vertonen vaak ernstige mankementen. Voor enkele euro’s extra heb je wél een hoogwaardige telefoon van een van de topmerken. De Nokia 3120 classic (euro 135) heeft een wat fragiele behuizing, maar daarachter schuilt een 2 megapixelcamera met flitser, een fm-ontvanger en een multimediaspeler (voor muziek en films). Bestanden downloaden duurt wel wat langer dan je zou willen. De LG KS360 (euro 149) valt op dankzij zijn uitschuifbaar azerty-toetsenbord, waarmee het makkelijk sms-berichten en e-mails schrijven is. Alle functies zijn eenvoudig op te roepen via een touchscreen. Het moet gezegd: veel gsm voor weinig geld!

APPLE IPHONE

De nummer één van 2008 is ongetwijfeld de Apple iPhone 3G (euro 525 of euro 615). Minder dan een week na de lancering waren er wereldwijd al een miljoen stuks van het hebbeding verkocht. De originele iPhone deed er 74 dagen over om dat cijfer te halen. De nieuwe verschilt van zijn voorganger door functies als de 3G-internetverbinding en de ingebouwde gps-ontvanger. De 3G-verbinding in de iPhone 3G zorgt ervoor dat e-mails en webpagina’s twee keer sneller dan vroeger kunnen worden binnengehaald. Dat kost alleen veel energie van de accu. Dé grote vernieuwing is de Apple App-store, waar je honderden extra applicaties voor de iPhone 3G kunt downloaden. Een kwart van die applicaties is gratis. Met software van Mobile Flickr kun je foto’s die je met de iPhone maakte meteen op het internet gooien. Met Mixmeister Scratch kun je zelfs muziek scratchen op de smartphone. In de eerste drie dagen na de opening van de Apple App-winkel werden er al meer dan tien miljoen applicaties gedownload.

KLEINE ALLESKUNNERS

Een van de grote troeven van de iPhone is zijn gebruiksvriendelijke multi-touch interface. Met je vinger navigeer je vlot door het uitgebreide menu: foto’s bekijken, surfen, sms’en, muziek beluisteren en, o ja, telefoneren. Een nadeel is wel dat het touchscreen snel vuil wordt en gevoelig is voor krassen. Heel wat gebruikers klagen er ook over dat toepassingen van derden, zoals games, niet in pauzestand gaan als er een oproep binnenkomt. De concurrentie breekt collectief de tanden op de iPhone, maar lanceert toch waardige alternatieven. De HiPhone (euro 250) van de Chinese fabrikant CECT is niet of nauwelijks te onderscheiden van de iPhone, en dat is ook duidelijk de bedoeling. Het toestel heeft nagenoeg dezelfde functionaliteiten als zijn bekende broer en doet er nog enkele extra’s bovenop, zoals ruimte voor twee simkaarten, een verwisselbare batterij en een stylus. Ook de Samsung i900 (euro 550) is een kleine alleskunner, met een 3G-internetverbinding, wifi, gps en een 5 megapixelcamera. De slechts 11 mm dunne LG KF750 (euro 389) lokt de koper met zijn stijlvolle design én een volledig krasvrij scherm van gehard glas. Vettevingerafdrukken verwijder je met het meegeleverde vegertje dat permanent aan de gsm bevestigd is. Net zoals de Samsung i900 beschikt dit kleinood over een ingebouwde digitale camera met een resolutie van 5 megapixels, meer dan dubbel zoveel als de iPhone 3G.

VAN EN NAAR YOUTUBE

Nokia, de wereldleider op de gsm-markt, speelt mee met de N96 (euro 665). De kloeke smartphone heeft een 5 megapixelcamera die ook video’s in tv-kwaliteit kan opnemen, een intern geheugen van 16 GB dat kan worden uitgebreid met behulp van een geheugenkaartje en een gps-module waarmee je de snelste weg naar je bestemming kunt opzoeken. Sony Ericsson staat bekend voor zijn walkman-gsm’s, die uitgerust zijn met een volwaardige mp3-speler. De twee nieuwe modellen W595 (euro 250) en W902 (euro 430) hebben nog een extra feature die je in staat stelt video’s in een zucht te up- of downloaden van en naar YouTube.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content