FACTCHECKER

‘In Parijs is gisteren een congres afgelopen over plastische chirurgie, en de specialisten daar hebben vier dagen lang de nieuwste trends voorgesteld’, zo zei journalist Frank Renout op 3 februari in De Ochtend op Radio 1. Hij kwam ook met een cijfer. ‘Vrouwen van vijftig jaar of ouder doen steeds vaker een beroep op een specialist om er jonger uit te zien. In het Westen doen vier op de tien vrouwen dat tegenwoordig. Een paar jaar geleden was dat nog maar een kwart.’

Zitten antiverouderingsbehandelingen zo sterk in de lift? Face-behandelingen, plastische chirurgie?

Renout doet zijn uitspraak in een verslag over een conferentie georganiseerd door IMCAS (International Master Course on Aging Skin). ‘Het cijfer komt uit een persdossier met een analyse van markttendensen’, zegt hij aan de telefoon. Hij verwijst naar de volgende passage:

‘Volgens gegevens gepubliceerd door APSAS [American Society of Plastic Surgeons] is (in de westerse landen) het percentage vrouwen van vijftig jaar en ouder dat een beroep doet op antiverouderingsbehandelingen gestegen van 28 procent naar 36 procent tussen 2005 en 2011. De vraag is even significant voor invasieve als voor niet-invasieve behandelingen.’

Voor ingrepen met en zonder insnijding, betekent dat. Gaat de verhouding van bijna vier op de tien vrouwen (36 procent) ook op voor België?

‘Geen idee’, zegt Frank Misotten, die voorzitter is van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie. ‘Daar bestaan geen cijfers over. Esthetische ingrepen en plastische chirurgie worden in België niet geregistreerd.’

Voor België is er dus geen hard bewijs. Maar klinkt het plausibel, vier op de tien vrouwen?

Uit een rondvraag bij zes experts onder wie vijf plastisch chirurgen, blijkt die verhouding ook voor België steek te houden. Om aan die veertig procent te komen, moet je ‘ingrepen’ wel ruimer definiëren dan plastische chirurgie met incisies zoals faceliften of borstcorrecties, zeggen de experts. ‘Als je ook antiverouderingsbehandelingen zoals chemische peelings en lasers ter versterking van de huid meerekent, kom je wel aan dat cijfer’, denkt plastisch chirurg Lucien Lefèvre.

Wat bovenal gestegen is, is het aantal inspuitingen met botox en fillers, verzekert chirurg Frédéric Heintz. ‘Dat is de laatste twee à drie jaar booming business. Stijgingen van 300 procent per jaar. Ook in België.’ Botox verlamt de gelaatsspieren, fillers vullen de rimpels op. Beide behandelingen moet je om de zes à acht maanden herhalen, wil je het effect behouden. Ze hebben volgens chirurgen zo veel succes omdat ze relatief eenvoudig zijn.

Bij ruim tien procent van de veertig gaat het om een chirurgische ingreep met insnijdingen, zoals een facelift of borst- of buikwandcorrectie, denkt Lucien Lefèvre.

Twee opmerkelijke tendensen tot slot? De klassieke facelift is op sterven na dood en is vervangen door de ‘minifacelift’ die slechts een beperkte insnijding voor beide oren vereist. En bij de vraag naar borstvergrotingen merken chirurgen een volumestijging op: van B naar volle C of D.

Conclusie

Als je antiverouderingsbehandelingen strakker definieert dan wellness (peeling, gelaatsverzorging…) maar ruimer dan alleen ingrepen waarbij een scalpel te pas komt, klopt de bewering wellicht, zo denken experts. Bij gebrek aan hard bewijs beoordeelt Knack de stelling als grotendeels waar.

GROTENDEELS WAAR

Jan Jagers

‘Vier op de tien vrouwen van vijftig jaar en ouder ondergaan een antiverouderingsbehandeling’ Frank Renout, correspondent in Frankrijk, op Radio 1

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content