De week (Wereld)

09/12 Nieuwe verkiezingen

Thailand. Na wekenlange straatprotesten tegen haar regering ontbindt premier Yingluck Shinawatra het parlement en kondigt ze nieuwe verkiezingen aan. De manifestanten verwerpen de beslissing: ze eisen eerst politieke hervormingen.

11/12 Shutdown

Verenigde Staten. Democraten en Republikeinen bereiken een akkoord over de begroting. Daarmee vermijden ze een nieuwe sluiting of ‘shutdown’ van de federale overheid. Die moet de komende twee jaar zo’n 17 miljard euro bezuinigen.

12/12 Onafhankelijkheid

Spanje. De Catalaanse premier Artur Mas kondigt aan dat hij in november 2014 een referendum organiseert over de onafhankelijkheid van de regio. Volgens de Spaanse premier Mariano Rajoy is zo’n referendum in strijd met de grondwet.

13/12 Executie

Noord-Korea. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un laat zijn oom executeren. De mentor van de jonge leider was een van de machtigste mannen van het communistische land. Hij werd zonder verdere verklaring terechtgesteld voor verraad.

15/12 Nieuwe president

Chili. Michelle Bachelet

wint de presidentsverkiezingen. De socialistische politica belooft ingrijpende veranderingen, zoals gratis onderwijs en hogere belastingen voor vennootschappen. Ze was ook tussen 2006 en 2010 al eens president.

17/12 Russisch geld

Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj tekent een akkoord met Rusland, waardoor Oekraïne 11 miljard euro steun krijgt en een korting op de gasfactuur. In Kiev protesteren Oekraïners intussen nog altijd verder tegen de pro-Russische koers van hun president.

17/12 Grote Coalitie

Duitsland. De nieuwe regering van christendemocraten (CDU-CSU) en sociaaldemocraten (SPD) legt de eed af. Angela Merkel (CDU) wordt voor de derde keer bondskanselier. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel wordt vicekanselier.

19/12 Prinses gehackt

Groot-Brittannië. De tabloid News of the World heeft de gsm van Kate Middleton gehackt om berichten van haar latere echtgenoot, prins William, te onderscheppen. Dat raakt bekend tijdens het proces over de afluisterpraktijken van de tabloid.

19/12 Burgeroorlog

Zuid-Sudan. Rebellen veroveren de strategisch belangrijke stad Bor. Ze blijven trouw aan gewezen vicepresident Riek Machar, die een machtsstrijd uitvecht met huidig president Salva Kiir. Beide mannen behoren tot een andere bevolkingsgroep.

25/12 Herschikking

Turkije. Premier Erdogan vervangt tien ministers. Drie van hen hadden zelf ontslag genomen in de nasleep van een corruptieschandaal en hadden Erdogan onder druk gezet om ook op te stappen. Het schandaal draait onder meer om omkoping bij bouwprojecten.

25/12 Terroristische organisatie

Egypte. De regering bestempelt de Moslimbroederschap, waarvan de afgezette president Morsi een van de leiders was, als een terroristische organisatie. Wie de organisatie financiert of er deel van uitmaakt, riskeert een celstraf of zelfs de doodstraf.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content