‘De nacht van de bonobo’s’ en ‘Lava Lounge’: twee nieuwe stukken van Van den Boogaard gaan deze maand in première.

Frank Hellemans

Hij schreef een rol speciaal op het lijf van Sylvia Kristel. Een rol zonder woorden. Maar de première van zijn toneelstuk, De nacht van de bonobo’s, zal het morgen jammer genoeg zonder de ernstig zieke gastvedette moeten doen. Van den Boogaard schreef in anderhalf jaar vier toneelstukken telkens met de acteurs-uitvoerders concreet in gedachten. Nog maar net waren Lucia smelt en Sterremix op de bühne te beleven of daar wordt al voor het Brusselse Kaaitheater een nieuw stuk gecreëerd, De nacht van de bonobo’s, met Gerardjan Rijnders als regisseur. Wat heeft Van den Boogaard met deze mensapen? Hij herkent zichzelf enigszins in hun gedrag: ‘Bonobo’s zijn kleine chimpansees. Het zijn de enige dieren die elkaar in de ogen kijken tijdens het bedrijven van de liefde. Ik beschrijf hoe mensen in elkaars oogbol terechtkomen en echt in elkaar opgaan.’

Zoals in zijn roman onderzoekt Van den Boogaard deze keer op de scène hoe mensen zich in de liefde al dan niet verliezen. In tegenstelling tot zijn romans met hun zuinige, uitgepuurde setting trekt hij op het toneel alle registers open. Enkele vrienden komen elk jaar samen in een paradijselijk huis ver van de bewoonde wereld om opnieuw bij te tanken in elkaars gezelschap. Maar deze keer wil het feestje niet echt vlotten. Er is iets gebeurd dat hen verplicht om de puntjes op de i te zetten. Van den Boogaard was gefascineerd door de apensoort van de bonobo’s omdat zij zo dicht het menselijk gedrag benaderen. Bonobo’s lijken wel de hippies onder de mensapen. Zij voelen mee met elkaar en ze zijn vredelievend. Ze zijn genotzuchtig en houden van een stevige vrijpartij.

Het worden drukke weken voor de fans van Van den Boogaard. Niet alleen is er de roman en het toneelstuk waarvan hier sprake, op 16 november gaat in Rotterdam nóg een toneelwerk, Lava Lounge, in première. Lava Lounge is Van den Boogaards vierde toneelstuk. Het wordt geregisseerd door Guy Cassiers. De thematiek gaat in zekere zin vooraf aan Een bed vol schuim en De nacht van de bonobo’s. In plaats van op te gaan in elkaars gezelschap toont Van den Boogaard hier hoe iemand zich probeert los te rukken uit het gestolde, familiale leven waarvoor de Lava Lounge, een bar in Los Angeles, symbool staat. Onder het motto ‘verbeelding heeft geen prijs’ worden alle dertien voorstellingen van dit stuk in Rotterdam gratis aangeboden. Het Rotterdamse Ro Theater wil daarmee blijkbaar een cultuurpolitiek statement maken in een stad waar de financiële kraan van het cultuurbeleid onder druk van de Fortuynisten haast werd dichtgedraaid: ‘Kunst kan niet zonder geld maar het belang van kunst is niet in de eerste plaats in geld uit te drukken.’ Zo komt Van den Boogaards literaire choreografie toch nog in politiek vaarwater terecht.

‘De nacht van de bonobo’s’ van Oscar van den Boogaard door Toneelgroep Amsterdam in coproductie met het Brusselse Kaaitheater: Brussel, 7, 8 en 9 november om 20.30 uur in het Kaaitheater (tickets: 02 û 201 59 59); Kunstencentrum Vooruit te Gent, 15 en 16 november om 20 uur (tickets: 09 û 267 28 28); deSingel te Antwerpen, 6 en 7 december om 20 uur (tickets: 03 û 248 28 28)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content