WIM SMETS WIL ALS EERSTE BELG DE K2 BEKLIMMEN

Hij was al de derde Belg ooit die de ‘seven summits’ heeft beklommen, de hoogste bergen van elk continent. Maar passionele bergbeklimmers blijven nu eenmaal altijd zoeken naar een nieuwe uitdaging, en daarom kondigde Wim Smets (40) deze week in Gazet van Antwerpen aan dat hij als eerste landgenoot de beruchte K2 op wil, de tweede hoogste berg ter wereld (8611 meter) op de grens tussen China en Pa-kistan. Smets maakt deel uit van een internationale expeditie, elf man sterk, die start op 10 juni. Half juli wil hij op de top staan. Een kwart van zijn voorgangers overleefde de tocht op de erg technische ‘killer mountain’ niet. Vorige zomer stierven op de K2 nog elf klimmers tegelijk. Daarom laat Smets zich door de K.U.Leuven begeleiden en maakt hij gebruik van zuurstofflessen. Hij koppelt zijn poging ook aan een actie voor Artsen zonder Grenzen.

ROSELYNE BACHELOT VERBIEDT ALCOHOL KOPEN ONDER 18

De Franse minister van Volksgezondheid Roselyne Bachelot zet haar strijd tegen drankmisbruik onverdroten voort, maar tijdens het parlementaire debat over haar voorstellen moest ze toch enkele keren inbinden. Vooral het buitensporig drinken onder de Franse jeugd wil ze aanpakken, en daarom zal Frankrijk de verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien verbieden. Ze wou ook het gratis en ongelimiteerd verstrekken van drank op evenementen verbieden, maar dat stuitte op verzet: de invloedrijke Franse wijnsector, die zijn toeristische wijnproeverijen in het gedrang zag komen, kon het voorstel niet smaken. Ook haar totaalverbod op verkoop van alcohol in tankstations komt er niet. Bachelots wetsvoorstellen moeten nu nog naar de senaat.

YAMILA IDRISSI IS EERSTE LIJSTTREKKER VAN MAROKKAANSE ORIGINE IN BRUSSEL

Op 7 juni zal de Brusselse SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement getrokken worden door Yamila Idrissi, die eerder al tussen november 2003 en juni 2004 in het Brussels en het Vlaams Parlement zat, maar daarna niet opnieuw verkozen raakte vanaf de derde plek. De juriste schreef samen met voormalig Weekend Knack-directeur Tessa Vermeiren het boek Kif-Kif, dat in 2007 bekroond werd met de Wabliefprijs, en leidde het project rond Daarkom, het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis in Brussel.

KOLONEL KARUNA WORDT MINISTER IN SRI LANKA

President Mahinda Rajapaksa van Sri Lanka heeft volgens de BBC kolonel Karuna, nom de guerre van Vinyagamoorthi Muralitharan, benoemd tot minister van nationale integratie in zijn regering. Karuna is een gewezen leider van de Tamil Tijgers die zich in 2004 met 2000 volgelingen afscheurde en zo een flinke klap toebracht aan de rebellenbeweging. Zijn paramilitaire beweging TMVP streed samen met de regering tegen de rebellen, maar werd ook verscheidene keren van mensenrechtenschendingen beschuldigd door de VN. Recent beloofde de TMVP te zullen ontwapenen. Karuna zit ook in het parlement en steunt vandaag nog steeds de president, wat de ex-rebel nu een post in de regering opleverde.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content