AS / THEN / MAAR

© Peter Downsbrough - Overprint 2019 Published on the occasion of the exhibition OVERLAP/S Edit. Thill, S.A., Bruxelles

Met onder meer Sol LeWitt en Lawrence Weiner behoort Peter Downsbrough (1940) tot de sleutelfiguren van het minimalisme en de conceptuele kunst in de New Yorkse scene van de jaren zestig en zeventig. Rigide zwarte lijnen, letters en woorden zijn de signatuur van de in Brussel gevestigde Amerikaan. Met kleefletters, tape of print brengt hij die aan op foto’s en postkaarten, of plaatst ze als sculpturen van zwartgelakt aluminium in het openbaar. Met zulke markeringen lijst hij als het ware de architectuur van de stad in. Op die manier speelt Downsbrough met de blik van de toeschouwer, die zich op slag heel bewust wordt van waar hij staat en hoe iemand vanuit een ander standpunt iets totaal anders kan zien. Of hoe kleine woorden iedereen een ander verhaal laten vertellen.

AS / THEN / MAAR
© Peter Downsbrough – Overprint 2019 Published on the occasion of the exhibition OVERLAP/S Edit. Thill, S.A., Bruxelles

Peter Downsbrough, OVERLAP/S, van 06/06 tot 11/08 in Botanique, Brussel. Digital Films bij Argos tot 30/06 Info: botanique.be en argosarts.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content