Koen Geens ‘gruwt van recuperatie’ van aanslagen

Koen Geens © Belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gruwt van de politieke “recuperatie” van de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem, inclusief de roep om structurele hervormingen en een strengere wet-Lejeune.

Dat zegt hij in een interview met De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij roept meerderheid en oppositie op om aan één zeel te trekken.

De minister vindt niet dat de wet te midden van de commotie rond de aanslagen plots moet worden aangepast.

“De feiten zijn heel erg, maar de recuperatie ook. Het tweede grijpt mij evenzeer aan als het eerste.”

“Ik hoop dat we niet in die val trappen. Laten we het drama niet recupereren, ook al zijn er misschien vergissingen gebeurd, of zijn onze structuren niet perfect. Ik dúrf te hervormen: ik heb het op Financiën gedaan en vorig jaar al heb ik in mijn Justitieplan een hervorming van de voorwaardelijke invrijheidstelling voorgesteld. Het klinkt misschien aanmatigend, maar ik heb op dat vlak van niemand lessen te krijgen. In deze situatie moeten we als politici verenigd – meerderheid en oppositie – aan één zeel trekken”, zegt hij.

De minister benadrukt bovendien dat het aan de onderzoekscommissie is om uit te maken of er structurele problemen zijn. “Het is nu niet verstandig en bovendien ongepast om schuldigen aan te wijzen, of aan steekvlampolitiek te doen. Ik ben de eerste om te zeggen dat we kritisch moeten zijn. Maar ik wil nu geen polemiek beginnen. En ik heb anderen gevraagd dat evenmin te doen.”

‘Niet slecht bezig’

“Crisissen zijn soms nodig om problemen op te lossen”, zegt hij nog in het gesprek, “maar het lukt niet als je met de fanfare op kop loopt. Ik wil doorgaan zoals ik bezig was, want ik denk dat ik niet slecht bezig was.”

Op zijn door de premier geweigerde ontslag gaat hij ook nog even in. “Mocht ik zelf gefaald hebben, dan zou ik zélf zijn opgestapt. Dat was niet zo, maar gezien de omstandigheden en de vele slachtoffers zijn we toch naar de premier gestapt. Ja, dat was oprecht. Niemand kan mij verwijten dat ik mij krampachtig vasthoud aan de macht.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content