Kerry: ‘Democratie is een werkwoord’

John Kerry ontvangt de Congolese president Joseph Kabila tijdens de driedaagse top © REUTERS

Afrikaanse landen moeten harder vechten voor “meer democratie” en “de corruptie beteugelen”. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse John Kerry aan het begin van de driedaagse Afrika-top in Washington: “Democratie is een werkwoord”.

Terreur, armoede, epidemieën. De top komt er op een moment dat het continent kampt met acute problemen. Tijdens de driedaagse mega-top willen de Verenigde Staten de meest dringende problemen ter sprake brengen en tegelijk een koers voor toenemende handel uitzetten.

‘Verbluffende mogelijkheden’

Het continent staat voor “verbluffende mogelijkheden”, zei Kerry tijdens een discussie met de Ghanese president John Mahama, de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete en de Nigeriaanse vrouwenrechtenactiviste Josephine Odumakin. Democratie, een sterke samenleving en omvattende mensenrechten zijn niet enkel Amerikaanse, maar universele waarden, benadrukte de Amerikaanse topdiplomaat.

Eenenvijftig staats- en regeringsleiders en hun delegaties verblijven tot en met woensdag in de Amerikaanse hoofdstad om onder andere over onderontwikkeling, democratisering en economische betrekkingen te praten. President Barack Obama, zoon van een Keniaan, wil met deze tot dusver eenmalige conferentie van het Witte Huis ietwat compenseren voor zijn tot nu toe eerder bescheiden engagement voor het continent. Ondanks dringendere problemen zoals de jongste uitbraak van ebola in West-Afrika en het terreurgevaar door islamitische extremisten zullen de gesprekken vooral gaan over de economische boom. Want de VS willen de markt niet alleen aan China, momenteel de grootste handelspartner van het continent, overlaten. Nogal wat topmanagers uit de privésector nemen deel aan deze “U.S. Africa Leaders Summit”. Handelsminister Penny Pritzker verwacht zakencontracten voor een totaal van minstens 900 miljoen dollar (671 miljoen euro).

Kritiek

Vele analisten vinden dat het economische aspect zodanig overheerst dat de sociale problemen slechts in de marge zullen behandeld worden. Om geen enkel deelnemend land tegen de borst te stoten, ziet Obama af van bilaterale ontmoetingen met staats- en regeringsleiders. In plaats daarvan zijn discussies in grote groepen gepland, waarnaar de vertegenwoordigers vanuit hun luxehotels en ambassades in autokonvooien worden heengebracht. De 14 kamers van Blair House, het officiële gastenverblijf voor staatsbezoeken in het Witte Huis, staat voor de top niet ter beschikking. Zelfs voor het Witte Huis en het State Department, dat regelmatig internationale ontmoetingen op het hoogste diplomatieke niveau organiseert, wordt de mega-top met naar schatting 5400 deelnemers een logistieke uitdaging. “We streven ernaar de rode loper letterlijk en in overdreven zin uit te rollen, vanaf de aankomst op de luchthaven tot aan het eind van de top. Het is gewoon alles met 50 vermenigvuldigen”, zei chef protocol Peter Selfridge in de Washington Post. Verschillende straten in de binnenstad van Washington worden tijdens de top afgesloten. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content