James Bond-ooievaar eindigt in Egyptische kookpot

© Belga

Een van spionage verdachte ooievaar is volgens Egyptische dierenrechtenactivisten door de plaatselijke bevolking gedood en opgegeten.

De natuurbeschermingsorganisatie NCE meldt dat de vogel, die de naam Menes kreeg, na zijn vrijlating door de politie naar een nabijgelegen eiland in de Nijl is gevlogen en daar gedood werd.

De ngo, die zich voor de vrijlating van het dier had ingezet, liet weten dat de Egyptenaren al duizenden jaren ooievaars eten, en dat het dus niet uitzonderlijk is dat het dier opgegeten werd.

Enkele dagen geleden bracht een Egyptische visser de ooievaar naar de politie omdat hij een elektronisch toestel op de vogel had opgemerkt. De man vermoedde dat dat voor spionage diende, terwijl het in werkelijkheid ging om een chip die door Franse wetenschappers was ingeplant om de trek van de ooievaar na te gaan.

De vangst van de ooievaar werd gezien als een voorbeeld van de grootschalige xenofobie en paranoia die door de oud-presidenten Hosni Mubarak en Mohammed Morsi en het huidige regime gebruikt wordt als een politiek middel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content