In beeld: Antwerpen herdenkt slachtoffers van Holocaust

© Jurgen Augusteyns

In Antwerpen heeft de Joodse gemeenschap maandagavond de 71e verjaardag gevierd van de bevrijding van het nazisme tijdens een herdenkingsmoment voor alle slachtoffers van de Holocaust. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer Antwerps gouverneur Cathy Berx en burgemeester Bart De Wever. Op nagenoeg hetzelfde moment vond elders in de stad een symbolische actie plaats om op te roepen tot het plaatsen van zogenaamde “struikelstenen” als eerbetoon aan Holocaustslachtoffers. Binnen de Antwerpse Joodse gemeenschap heerst daarover echter verdeeldheid.

De gedenkstenen in kwestie zijn de Stolpersteine van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en worden bij voormalige woningen van Holocaustslachtoffers geplaatst. Her en der in Europa kwamen de voorbije jaren al Stolpersteine te liggen en ook in ons land vallen er onder meer in Brussel al terug te vinden.

Weinig respectvol

De Brusselse Association pour la Mémoire de la Shoah (AMS) vroeg om er ook in Antwerpen te plaatsen, maar zowel Patrick Janssens (SP.A) als onlangs Bart De Wever (N-VA) ging daar als burgemeester niet op in, na advies van het Forum der Joodse Organisaties (FJO). Een belangrijk deel van de Joodse gemeenschap vindt immers dat het weinig respectvol is om op een gedenksteen te stappen en bovendien kunnen niet alle slachtoffers op die manier herdacht worden omdat niet alle namen bekend zijn.

De AMS wilde maandag actie voeren vlakbij het herdenkingsmoment aan de Belgiëlei in de Joodse wijk, maar kreeg daar geen toelating voor van de politie. Na overleg mochten de initiatiefnemers wel een korte actie houden aan het stadhuis. Daar daagden echter amper 13 personen voor op. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content