Grieks oud-premier Papandreou stelt nieuwe partij voor

© belga

De Griekse oud-premier Giorgos Papandreou heeft zaterdag zijn nieuwe politieke beweging, die de naam Beweging van Sociaaldemocraten meekreeg, boven de doopvont gehouden.

Vrijdag was al duidelijk geworden dat Papandreou uit de door zijn vader opgerichte sociaaldemocratische partij Pasok stapt.

Papandreou sprak zaterdag 100 enthousiaste aanhangers toe. De nieuwe partij zal deelnemen aan de Griekse parlementsverkiezingen van 25 januari.

“Wij gaan geschiedenis schrijven”, maakt de oud-premier zich sterk. De nieuwe beweging wil het land uit de crisis leiden, door iedere burger naar zijn of haar mogelijkheden een deel van de lasten te laten dragen.

Pasok-voorzitter Evangelos Venizelos heeft al heel afwijzend gereageerd op de oprichting van Papandreou’s nieuwe partij. Hij had het over een ’trieste gebeurtenis’.

Pasok regeerde het land, sinds de oprichting van de partij in 1974, meer dan 20 jaar. Tot enkele dagen terug was Papandreou nog volksvertegenwoordiger voor Pasok.

Vier andere parlementsleden zouden Papandreou vervoegen, onder hen twee oud-ministers. Papandreou is momenteel ook voorzitter van de Socialistische Internationale. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content