Goedkope treintickets voor betogers zorgen voor wrevel

© Belga

De vakbondsmilitanten die dinsdag naar Brussel sporen voor de nationale betoging, doen dat tegen een verminderd tarief. ‘Onthutsend’, noemt N-VA dat.

Deelnemers van de nationale betoging die morgen de trein naar Brussel nemen, doen dat tegen een verlaagd tarief. Dat is niet naar de zin van regeringspartijen N-VA en Open VLD. Dat staat maandag te lezen in De Standaard.

De vakbondsmilitanten die morgen/dinsdag naar Brussel sporen, betalen voor hun heen- en terugreis 12 of 14 euro, al naargelang van de afstand. Ze krijgen dat verminderd tarief wanneer ze een speciale code kunnen voorleggen die ze ontvangen van de vakbonden.

Daarmee steunt overheidsbedrijf NMBS een betoging tegen de federale regering, menen Open VLD en N-VA. “Onthutsend”, noemt N-VA-kamerlid Inez De Coninck dat. “De NMBS faciliteert een betoging tegen haar enige aandeelhouder: de Belgische overheid.”

Niet meer te verantwoorden

Ook bij vorige betogingen ging het zo, maar Open VLD’ster Sabien Lahaye-Battheu vindt dat de verminderde tarieven “niet meer te verantwoorden” zijn.

“Mensen zijn vrij om te staken of te betogen, maar het is niet de bedoeling dat ze daarvoor een voorkeursbehandeling krijgen. Zeker niet van een bedrijf dat de overheid als enige aandeelhouder heeft.”

“De prijzen zijn vergelijkbaar met groepstarieven. Mochten we die speciale regeling niet maken met de vakbonden, dan zouden de militanten toch kiezen voor dat groepstarief”, reageert NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content