Wetenschappers ontdekken het geheim van een goed huwelijk

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Goed kunnen luisteren, tijd maken voor mekaar, een bevredigend seksleven… Zijn dat de ingrediënten voor een goed huwelijk? Was het maar zo simpel.

Hoe komt het dat de ene partner zich de emoties die met een huwelijk gepaard gaan zo hard lijkt aan te trekken en de andere partner er zo goed als onbewogen onder blijft? Het antwoord ligt in de genen. Die bepalen namelijk hoe belangrijk emoties zijn voor verschillende mensen.

Een team wetenschappers van de universiteit van Californië ontdekte een link tussen de voldoening van een relatie en een variant van een gen, of allel, met de naam 5-HTTLPR. Alle mensen erven van elke ouder een kopie van deze genvariant.

Een 13-jaar lange studie van de universiteit van Californië in Berkeley van 100 getrouwde personen en hun genen toonde aan dat mensen met twee korte 5-HTTLPR-varianten het ongelukkigst waren in hun huwelijke wanneer er een negatief emotioneel klimaat heerste en het gelukkigst wanneer positieve emoties, zoals humor en affectie, de bovenhand haalden. Diegenen met een of twee lange genvarianten waren dan weer minder betrokken bij de emotionele teneur van hun huwelijken.

De bevindingen betekenen niet dat koppels met verschillende varianten van 5-HTTLPR niet compatibel zijn. Wal wel zo is, is dat mensen met twee korte varianten zich beter voelen in een goede relatie en meer afzien in een slecht huwelijk.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het vakblad ‘Emotion’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content