1 Waarom verlies je geen kilo's naarmate je meer sport?

SCHEIRLYNCK: Het lichaam past zich aan de verhoogde activiteit aan. Als je sport, zal je lichaam meer calorieën verbruiken en dus ook meer eten vragen. Het vergt karakter en een kundig opgesteld voedingsplan om daar niet op in te gaan.

2 In theorie kan het dus wel?

SCHEIRLYNCK: Ja, maar het is niet gemakkelijk. Wie voordien nooit sportte, komt in het begin zelfs bij, want hij of zij kweekt extra spieren. Ik raad beginnende sporters aan de nadruk te leggen op een gezond vetpercentage, niet op afslanken.

3 Sporters hebben de neiging zichzelf te belonen na een fysieke prestatie. Hoe zorgen zij ervoor dat ze toch niet in de koeken vliegen?

SCHEIRLYNCK: Je moet íéts eten, want je lichaam heeft een inspanning geleverd en je spieren moeten herstellen. Zuivelproducten zijn een goed idee: die helen de spieren en geven je nieuwe suikers. Overdrijf natuurlijk niet: met vijf potjes yoghurt neem je wellicht meer in dan je met sport hebt verbrand.

4 Wie caloriearm eet na het sporten, kan dus wél veel kilo's kwijtspelen?

SCHEIRLYNCK: Ja, maar zo'n regime houdt niemand vol. Er zijn mensen die plots alleen nog slaatjes en soep eten, en dat combineren met een doorgedreven fitnessprogramma. Je ziet dan snel resultaat, maar dat is ook snel weer weg. Gewicht verliezen doe je beter traag. Eet 200 calorieën minder dan wat je lichaam per dag verbrandt. Dat zijn amper twee boterhammen. Zo'n inspanning is doenbaar, en je zult er duurzaam van afslanken.

5 Als je er niet van afslankt, waarom zou je dan nog sporten?

SCHEIRLYNCK: Sporten is gezond, ook zonder dat je vermagert. Het vermijdt hart- en vaatziekten en verbetert je mentale evenwicht. Er bestaat geen beter medicijn tegen burn-out en depressie dan af en toe eens lekker te gaan joggen.

SCHEIRLYNCK: Het lichaam past zich aan de verhoogde activiteit aan. Als je sport, zal je lichaam meer calorieën verbruiken en dus ook meer eten vragen. Het vergt karakter en een kundig opgesteld voedingsplan om daar niet op in te gaan. SCHEIRLYNCK: Ja, maar het is niet gemakkelijk. Wie voordien nooit sportte, komt in het begin zelfs bij, want hij of zij kweekt extra spieren. Ik raad beginnende sporters aan de nadruk te leggen op een gezond vetpercentage, niet op afslanken. SCHEIRLYNCK: Je moet íéts eten, want je lichaam heeft een inspanning geleverd en je spieren moeten herstellen. Zuivelproducten zijn een goed idee: die helen de spieren en geven je nieuwe suikers. Overdrijf natuurlijk niet: met vijf potjes yoghurt neem je wellicht meer in dan je met sport hebt verbrand. SCHEIRLYNCK: Ja, maar zo'n regime houdt niemand vol. Er zijn mensen die plots alleen nog slaatjes en soep eten, en dat combineren met een doorgedreven fitnessprogramma. Je ziet dan snel resultaat, maar dat is ook snel weer weg. Gewicht verliezen doe je beter traag. Eet 200 calorieën minder dan wat je lichaam per dag verbrandt. Dat zijn amper twee boterhammen. Zo'n inspanning is doenbaar, en je zult er duurzaam van afslanken. SCHEIRLYNCK: Sporten is gezond, ook zonder dat je vermagert. Het vermijdt hart- en vaatziekten en verbetert je mentale evenwicht. Er bestaat geen beter medicijn tegen burn-out en depressie dan af en toe eens lekker te gaan joggen.