Voeding Voeding PFAS in Europese wijnen: ‘Als we het op onze gewassen spuiten, moeten we er niet van schrikken dat ze in onze voeding terechtkomen’ In Europese wijnen zijn hoge concentraties trifluorazijnzuur (TFA), de kleinste PFAS-variant, aangetroffen. ‘Een verbod op PFAS-houdende pesticiden is dringend gewenst’, zegt Heleen De Smet, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu. ‘Alleen zo voorkomen we dat TFA nog meer in onze leefomgeving en in ons lichaam terechtkomt.’
Wereld Wereld Waarom uw chocolade paaseieren fors duurder zijn door illegale goudmijnen in Ghana Onze chocolade paaseieren zijn erg duur geworden, wereldwijd staat de chocoladeprijs op recordhoogte. Dat heeft veel te maken met de historisch hoge goudprijs en de illegale gouddelving in Ghana.
Voeding Voeding High protein-washing: zijn eiwitrepen zo gezond als de verpakking doet uitschijnen? Wie in de supermarkt een reep met het label 'hoog in eiwitten' uit het schap plukt, verwacht een voedzaam en verantwoord tussendoortje. Maar niet elk duur eiwitverrijkt product is automatisch gezond en vaak schuilt er een groter marketingverhaal achter, zeggen experts.
Voeding Voeding Voedings- en dieetmythes ontkracht: ‘Pas op voor valse beloften over vasten’ De Duitse epidemioloog Karin Michels ontkracht voedingsmythes en legt uit wat u moet eten om uw levensverwachting aanzienlijk te verhogen. ‘Een plantaardig dieet leidt over het algemeen tot gewichtsverlies.’
Factcheck Factcheck Factcheck: vis kan mogelijk een rol spelen in de sociale ontwikkeling van kinderen ‘Kinderen die regelmatig vis eten, zouden mogelijk socialer en vriendelijker kunnen zijn dan hun leeftijdsgenoten’, zo lazen we op de website van The Independent. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat vis mogelijk een positief effect heeft op de sociale ontwikkeling, maar daarbij spelen tal van andere factoren mee. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, een glas cola kost u gemiddeld 12 gezonde minuten ‘Per glas cola ga je 12 minuten eerder dood’, zo lazen we op de website Amayzine. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een cola u gemiddeld 12 gezonde minuten kost. Dit is volgens experts te simplistisch gesteld, maar de algemene boodschap klopt. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Voeding Voeding Waarom we niet meer weten wat we moeten eten: ‘Brood wordt onterecht verguisd’ In het Wilde Westen van de sociale media duiken steeds meer cowboyverhalen op over gezonde voeding. Hoe doorprikt u de digitale nutri-nonsens van foodfluencers?
Voeding Voeding Welke notensoort is het gezondst? 'Deze noot is een goedkoop en natuurlijk voedingssupplement’ Noten waren al onderdeel van het dieet van onze voorouders en zijn in deze moderne wereld een snelle en vooral gezonde snackoptie. Welke exemplaren kiest u best uit het rijke notenaanbod?
Voeding Voeding Obesitas bij kinderen: ‘Aan het bombardement van ongezonde voeding op kinderen valt nauwelijks te ontsnappen’ Terwijl het aantal kinderen met overgewicht in ons land snel toeneemt, wordt de weg naar gezonde voeding almaar moeilijker te vinden. ‘Politici moeten een vuist durven te maken tegen multinationals die zoveel mogelijk suiker willen verkopen.’
Voeding Voeding In memoriam Francesco ‘Nutella’ Rivella (97), Ferrero’s eigen professor Zonnebloem In het Italiaanse Alba overleed Francesco Rivella. De bromatoloog of voedingswetenschapper bedacht het recept voor Nutella. Dat betekende de start van de multinational Ferrero. De gelijknamige eigenaars werden multimiljardair.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 'Het probleem van sommige chocopasta's: een ramp voor mens en planeet' Huisarts Staf Henderickx is bezorgd over schadelijke vetten zoals palmolie in onze voeding. Vooral sommige chocoladepasta's zitten vol palmolie. En daar zijn kinderen nu net verzot op.
Voeding Voeding Rauwe melk: superfood of gevaarlijke trend? Terwijl hipsters in Europa hun havermelk stilaan inruilen voor erwtenmelk, is rauwe koemelk in de Verenigde Staten aan een opmars bezig. En dat is niet zonder gevaar.
Voeding Voeding De kater is het zat: waarom uw lichaam steeds minder goed alcohol verdraagt Misschien merkt u het ook: hoe ouder u wordt, hoe groter de effecten van een glaasje te veel.
Voeding Voeding Gezond oud worden? ‘We moeten weer het verschil leren kennen tussen honger, trek en simpelweg gedachteloos eten’ Door goede dingen te eten en slechte te vermijden kunnen we zelf beïnvloeden hoe lang we fit en gezond blijven, zegt de Duitse arts Andreas Michalsen. ‘In principe speelt voeding op drie manieren een cruciale rol in onze gezondheid en het verouderingsproces: wat we eten, hoe we eten en hoeveel we eten.’
Voeding Voeding Update Hoe schadelijk zijn aspartaam en andere suikervervangers? De WHO categoriseert aspartaam officieel als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Is het nog wel ok om light frisdranken te drinken?
Voeding Voeding Waarom zonnebloemolie plots een slechte reputatie heeft Geraffineerde plantaardige oliën worden op internetfora en sociale media aan de schandpaal genageld. Terecht? Of klutsen we beter geen zonnebloemolie meer in onze zelfgemaakte mayonaise?
Gezondheid Gezondheid Overgewicht bij kinderen: ‘Een jonge tiener met te veel cholesterol, dat mogen we niet aanvaarden' Bij de volwassenen zijn de gewichtscurves de voorbije twintig jaar stabiel gebleven, maar bij jonge kinderen is een uitgesproken stijging te zien. Anne Rochtus, kinderneuro-endocrinoloog aan het UZ Leuven, trekt aan de alarmbel.
Voeding Voeding Kaliumzout of sojasaus: welke zoutvervangers zijn het gezondst? De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om keukenzout te vervangen door kaliumzout. ‘Toch is zout toevoegen nergens voor nodig’, zegt diëtist Michaël Sels.
Gezondheid Gezondheid Heeft Tournée Minérale nog zin? Na acht edities van Tournée Minérale en een explosie aan 0,0-drankjes is de positie van alcohol in de samenleving aan het verschuiven. Toch pleiten experts voor extra maatregelen. ‘Het voorval met Tom Waes zal weinig effect hebben op het gedrag van mensen.’
Voeding Voeding Zuurdesem: het oerbrood van farao’s en Insta-snobs, maar is het ook gezond? Zuurdesembrood is sinds de pandemie helemaal terug. Maar is het ook gezonder dan gewoon brood? ‘Gist of desem? Als het maar volkoren is’, zegt een expert.
Voeding Voeding Is gember echt een wonderknol? Gember zou goed zijn voor het immuunsysteem, de stofwisseling, de bloeddoorstroming, de vertering,… Wat is er van aan?
Voeding Voeding Waarom maaltijdvervangende drankjes de Britse lunch op z’n kop zetten In plaats van hun lunch op te eten, drinken steeds meer Britten hem op. Vooral de lage prijs maakt maaltijdvervangende drankjes zo populair over het Kanaal.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 'Cacao, koffie, eieren,... Wat is er aan de hand met de voedselprijzen?' De prijs van de eieren swingt de pan uit. Het kopje koffie smaakt steeds duurder. Is het de strengere wetgeving rond stikstof en dierenwelzijn zoals de Boerenbond beweert? Of is er meer aan de hand met onze voedselprijzen. Huisarts Staf Henderickx fileert de voedselmarkt.
Gezondheid Gezondheid ‘De non alcoholic-revolutie komt niet uit de lucht vallen’: hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Gezondheid Gezondheid Hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Voeding Voeding Huisarts schrijft aanklacht tegen voedingsindustrie: ‘Appelcake uit de fabriek? Dat eet ik niet meer’ Additieven, antibiotica, microplastics, zware metalen, hormoonverstoorders, PFAS, pesticiden: ons lijf krijgt via lucht, water en industrieel voedsel nogal wat stoffen binnen die het liever niet ziet passeren. Wanneer is het te veel en hoe kan het anders?
Voeding Voeding Slechts 5 procent van de koffie in België is fair trade: ‘Soms is het beter om de keuze niet aan de consument te laten’ Van alle koffie die in ons land wordt verkocht, is slechts 4,4 procent afkomstig van de eerlijke handel. Voor bananen en chocolade is dat nochtans 20 procent. Hoe is dat grote verschil te verklaren, en hoe krijgen we meer consumenten aan de fairtradekoffie? ‘De klant zal altijd geneigd zijn om voor de goedkoopste optie te gaan.’
Voeding Voeding 'Als we in Europa koffie willen blijven drinken, dan zullen we er meer voor moeten betalen’ Amper 1 op de 20 koffies die we in ons land drinken, is afkomstig van de eerlijke handel. De meerprijs die de consument betaalt voor fairtrade maakt een groot verschil voor de koffieboer, die ook in Kenia af te rekenen krijgt met de klimaatverandering.
Voeding Voeding In memoriam Carla Tomasi (70), de gastrogoeroe en groentefluisteraar In Ostia bij Rome overleed Carla Tomasi, 70. In het Londen van de jaren tachtig was ze de beste Italiaanse chef. Daarna hield zij zich – volstrekt tevreden in haar splendid isolation – alleen nog bezig met haar poezen en tuin. Carla komt uit Rome. Met een Sard als vader, een moeder uit de ruige …
Voeding Voeding Hoe gezond is het hippe, gefermenteerde drankje kombucha? Het wordt gedronken in hippe bars als alternatief voor bier en wijn, sterrenchefs gaan ermee aan de slag en in de supermarkt verschijnen steeds meer nieuwe smaakjes en merken: kombucha, het duizenden jaar oude ‘ouderdomselixir’ uit Azië verovert het Westen. Maar hoe gezond is die gefermenteerde thee echt?
Voeding Voeding Van groente-ijsjes tot ‘gezonde’ ontbijtgranen: hoe de voedingsindustrie ons nog altijd bij de neus neemt De voedingsindustrie speelt met nieuwe voedseltrends in op de vraag van de consument naar minder E-nummers en suiker, en meer voedzame ingrediënten. Maar hoe gezond zijn de met groenten en vitaminen verrijkte producten uit de supermarkt?
Voeding Voeding Waarom je zelfs een avocado moet wassen voor gebruik Op een wortel leven tot tien miljoen kiemen per vierkante centimeter. Hoe was je dat schoon? ‘Bakingsoda is niet nodig, zeep valt af te raden.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, chitine veroorzaakt bij de mens geen chronische afweerreacties Volgens een bericht op sociale media zou chitine, een stof die in het uitwendige skelet van insecten zit, bij de mens chronische afweerreacties veroorzaken. Specialisten bevestigen dat insecten die stof bevatten, maar benadrukken dat chitine een vezel is, en dat vezels niet schadelijk zijn voor de mens. Wel integendeel: we hebben ze nodig om gezond te blijven.
Voeding Voeding De maakbare mens: ‘De calorie draagt een aantrekkelijke belofte in zich’ Je kunt ze tellen. Vervloeken. Negeren. In de 19e eeuw werden calorieën zelfs gebruikt om er loonsverlagingen mee af te dwingen. Historica Nina Mackert onderzocht hun sociale belang.
Voeding Voeding 50 gram rood vlees per dag verhoogt al risico op diabetes De consumptie van verwerkt en onbewerkt rood vlees leidt tot een hoger risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek bij twee miljoen deelnemers dat is verschenen in The Lancet.
Voeding Voeding Is agavesiroop of honing gezonder dan suiker? ‘Maak je niet te veel illusies’ Suiker heeft een slecht imago. Maar hoe gezond en duurzaam zijn alternatieven zoals agavesiroop of zoetstoffen? Voedingswetenschapper Martin Smollich en levensmiddelenchemicus Daniel Wefers geven antwoorden.
Voeding Voeding ‘Goed gebakken’: hoe schadelijk is verbrand vlees op de barbecue? ‘Het beste stukje van het vlees’ volgens de ene. ‘Kankerverwekkend’ volgens de andere. Is barbecuevlees eten echt even schadelijk als een pakje sigaretten roken?
Voeding Voeding ‘Een btw-verlaging op groenten en fruit betaalt zichzelf ruimschoots terug’ Beleidsmakers kunnen de bevolking een handje helpen met gezond eten.
Voeding Voeding Plantaardige melk vs koemelk: wat is voedzamer? ProVeg wil dat koffiebars van plantaardige melk de standaardoptie maken voor de gezondheid van de planeet. Voedingsdeskundigen vinden alternatieve melkdranken niet de beste keuze voor de gezondheid van de mens. Voor wiens gezondheid kies je dan?
Voeding Voeding Waarom u vlees blijft eten alsof er niets aan de hand is Er zijn ondertussen meer dan redenen genoeg om elk rationeel mens te doen stoppen met vlees eten. Waarom lukt het ons dan niet?
Maatschappij Maatschappij ‘Als het over dierenwelzijn gaat, zijn veel mensen alleen geïnteresseerd in hun hond of kat’ Peter Singer neemt het als filosoof en activist al vijftig jaar op voor de rechten van dieren – met wisselend succes. Maar zelf raakte hij alleen maar meer overtuigd.
Voeding Voeding Eet uw menopauzeklachten weg: welke voeding kiest u het best tijdens de overgang? De overgang is een goed moment om uw voedingsgewoontes onder de loep te nemen, zegt menopauzeconsulent Leen Steyaert.
Voeding Voeding WHO waarschuwt: we krijgen te weinig jodium binnen Kies je ook al eens vaker voor havermelk of een dessertje op basis van soja? Dat is goed voor het milieu, maar mogelijk krijg je wel wat minder jodium binnen.
Voeding Voeding Wat je nog niet wist over fabrieksvoeding: ‘Zelfs de verse kip in de winkel bevat toegevoegd zout’ ‘Vier industrieën doden minstens 7000 mensen per dag in Europa’. Dat is de niet mis te verstane boodschap van de WHO. Het gaat om de tabaks- en alcoholindustrie, de fossiele industrie en de voedingsindustrie. Over dat laatste schreef de Deense bioloog Nicklas Brendborg een onthutsend boek.
Voeding Voeding Nieuw recept voor chocolade: beter voor uw gezondheid én voor het milieu Zwitserse onderzoekers hebben een nieuw recept ontwikkeld voor chocolade. Ze gebruiken meer delen van de cacaovrucht en opmerkelijk minder suiker en vet. Dat is niet alleen voordelig voor onze gezondheid, maar ook duurzamer voor het milieu.