Pijnstillers maken meer doden in VS dan illegale drugs

21/03/16 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

19.000 personen stierven in 2014 in de Verenigde Staten aan een overdosis van legale pijnstillers.

Pijnstillers maken meer  doden in VS dan illegale drugs

Amerikaanse dollar en pillen © Istock

In 2014 stierven meer dan 47.000 personen in de Verenigde Staten aan een overdosis drugs. Een hoog cijfer en opvallend is dat de grootste doder niet cocaïne, crystal meth of heroïne is. Er stierven namelijk meer mensen aan een overdosis van legale pijnstillers. De Amerikaanse nieuwswebsite VOX legt uit hoe dit komt.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw staan dokters meer en meer onder druk om pijn te behandelen als een belangrijke medische aandoening. Iets waar farmaceutische bedrijven hun voordeel uithaalden, klinkt het. Opioïde pijnstillers 'overspoelden' de markt. Het resultaat was dat miljoenen Amerikanen deze pillen aanschaften en vaak verslaafd geraakten. In 2014 stierven 19.000 personen aan een overdosis gelinkt aan deze pijnstillers.

Medische marihuana

Helemaal problematisch, volgens VOX, is dat dokters als reactie hierop hebben opgeroepen om de pijnstillers van de markt te halen, maar daardoor schakelden patiënten over op een ander middel met opioïde, namelijk heroïne. In 2014 stierven 10.000 personen aan een overdosis van deze drugs.

Volgens experten moeten dokters om het probleem aan te pakken, niet gewoon minder pijnstillers voorschrijven, wel moeten ze een manier vinden om de pijn te behandelen. Een andere oplossing is overschakelen op medische marihuana. 'Dat is geen perfecte oplossing en zal ook niet werken bij elke patiënt. Maar het is alvast een stap in de goede richting om de epidemische verslaving aan opioïden te stoppen.' (AVE)

Onze partners