Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar Knack, De Tijd en Le Soir deel van uitmaken, publiceerde zondag de zogenaamde "Implant Files".

Daaruit blijkt dat het geneesmiddelagentschap FAGG tussen januari 2013 en juli 2018 3.798 incidentrapporten van implantaatfabrikanten kreeg.

In de reeks artikels wordt onder meer ook vermeld dat de instanties die de implantaten keuren eigenlijk privébedrijven zijn, die door fabrikanten betaald worden.

Voor het Vlaams Patiëntenplatform is het noodzakelijk dat die procedure wordt aangepast. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met geneesmiddelen, die pas op de markt worden gebracht nadat een onafhankelijke overheidsinstantie ze heeft goedgekeurd.

Voor implantaten moet een gelijkaardige procedure worden uitgewerkt 'zodat de patiënt de garantie heeft dat enkel veilige en betrouwbare implantaten op de markt komen', zo stelt de organisatie.

In de "Implant Files" wordt ook aangekaart dat de incidenten met implantaten vaak niet publiek worden gemaakt. Het Patiëntenplatform eist dan ook dat er meer transparantie komt. In de eerste plaats wordt naar FAGG gekeken om de patiënt correct en volledig te informeren over mogelijke risico's van implantaten. 'Die informatie hebben ze nodig om samen met hun arts een weloverwogen keuze te maken over hun behandeling', zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar Knack, De Tijd en Le Soir deel van uitmaken, publiceerde zondag de zogenaamde "Implant Files". Daaruit blijkt dat het geneesmiddelagentschap FAGG tussen januari 2013 en juli 2018 3.798 incidentrapporten van implantaatfabrikanten kreeg. In de reeks artikels wordt onder meer ook vermeld dat de instanties die de implantaten keuren eigenlijk privébedrijven zijn, die door fabrikanten betaald worden. Voor het Vlaams Patiëntenplatform is het noodzakelijk dat die procedure wordt aangepast. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met geneesmiddelen, die pas op de markt worden gebracht nadat een onafhankelijke overheidsinstantie ze heeft goedgekeurd. Voor implantaten moet een gelijkaardige procedure worden uitgewerkt 'zodat de patiënt de garantie heeft dat enkel veilige en betrouwbare implantaten op de markt komen', zo stelt de organisatie. In de "Implant Files" wordt ook aangekaart dat de incidenten met implantaten vaak niet publiek worden gemaakt. Het Patiëntenplatform eist dan ook dat er meer transparantie komt. In de eerste plaats wordt naar FAGG gekeken om de patiënt correct en volledig te informeren over mogelijke risico's van implantaten. 'Die informatie hebben ze nodig om samen met hun arts een weloverwogen keuze te maken over hun behandeling', zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.