Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie die bevestigt wat al maanden vermoed werd, maar tegelijk toch nog een aantal vragen onbeantwoord laat.

"Het is nu duidelijk dat het zikavirus microcefalie veroorzaakt", zo stelt dokter Tom Frieden, de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) van de VS, bij de voorstelling van de onderzoeksresultaten die het New England Journal of Medicine online publiceerde.

De autoriteiten hadden een sterk vermoeden dat het zikavirus misvormingen kan veroorzaken bij de foetus van besmette zwangere vrouwen, maar zekerheid daarover bestond er nog niet. Microcefalie wordt gekenmerkt door een onderontwikkeling van de schedel en de hersenen, waarvan de effecten onomkeerbaar zijn.

'Ongezien effect van een muggenbeet'

"Er zijn nog veel dingen die we niet weten, maar het staat vast dat het zikavirus de oorzaak is van microcefalie", aldus Frieden. Hij had het over een keerpunt in de epidemie, die vooral Zuid-Amerika treft, voornamelijk dan Brazilië waar meer dan 1.5 miljoen gevallen zijn vastgesteld. "Epidemiologische, klinische en moleculaire onderzoeken hebben elk nieuwe inzichten opgeleverd die ons hielpen om de puzzel te leggen", zo legde hij uit. Hij benadrukte ook dat het verband tussen het zikavirus en microcefalie ongezien is binnen de geneeskunde. "Nog nooit eerder hebben we een situatie meegemaakt waarbij een muggenbeet zulke verwoestende misvormingen bij een foetus kon veroorzaken."

Frieden voegde eraan toe dat het nog jaren kan duren vooraleer belangrijke vragen beantwoord kunnen worden, zoals de periode binnen de zwangerschap waarbij het risico op misvormingen het grootst is.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie die bevestigt wat al maanden vermoed werd, maar tegelijk toch nog een aantal vragen onbeantwoord laat."Het is nu duidelijk dat het zikavirus microcefalie veroorzaakt", zo stelt dokter Tom Frieden, de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) van de VS, bij de voorstelling van de onderzoeksresultaten die het New England Journal of Medicine online publiceerde. De autoriteiten hadden een sterk vermoeden dat het zikavirus misvormingen kan veroorzaken bij de foetus van besmette zwangere vrouwen, maar zekerheid daarover bestond er nog niet. Microcefalie wordt gekenmerkt door een onderontwikkeling van de schedel en de hersenen, waarvan de effecten onomkeerbaar zijn. "Er zijn nog veel dingen die we niet weten, maar het staat vast dat het zikavirus de oorzaak is van microcefalie", aldus Frieden. Hij had het over een keerpunt in de epidemie, die vooral Zuid-Amerika treft, voornamelijk dan Brazilië waar meer dan 1.5 miljoen gevallen zijn vastgesteld. "Epidemiologische, klinische en moleculaire onderzoeken hebben elk nieuwe inzichten opgeleverd die ons hielpen om de puzzel te leggen", zo legde hij uit. Hij benadrukte ook dat het verband tussen het zikavirus en microcefalie ongezien is binnen de geneeskunde. "Nog nooit eerder hebben we een situatie meegemaakt waarbij een muggenbeet zulke verwoestende misvormingen bij een foetus kon veroorzaken." Frieden voegde eraan toe dat het nog jaren kan duren vooraleer belangrijke vragen beantwoord kunnen worden, zoals de periode binnen de zwangerschap waarbij het risico op misvormingen het grootst is. (Belga/RR)