Mysterie van de dag: waarom is stress zo gevaarlijk?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom is stress zo gevaarlijk?

U moet zich dringend wat meer gaan ontspannen! Stress is namelijk een regelrechte aanslag op het hele lichaam die tot allerhande gezondheidsproblemen kan leiden. Een recente studie in het vakblad Neuron heeft aangetoond dat gestresseerde mensen het bijvoorbeeld moeilijker hebben om zichzelf te beheersen en dus meer geneigd zijn om ongezond te eten.

Maar ook deze onderstaande effecten zijn het gevolg van negatieve stress:

1. Ademhaling: stress doet je mogelijk sneller ademhalen en kan astma en paniekaanvallen uitlokken bij gevoelige mensen.

2. Hart: het risico op hartaandoeningen en hoge cholesterolwaarden stijgt.

3. Seks: stress is een veel voorkomende oorzaak voor een lager libido en erectieproblemen bij mannen.

4. Lever: stresshormonen doen de lever extra glucose produceren wat het risico op diabetes type 2 kan verhogen.

5. Menstruatie: veel stress kan tot onregelmatige menstruatiecyclussen leiden.

6. Spieren: wanneer iemand onder stress staat, spannen de spieren zich op. Een voortdurende toestand van spanning kan schouder- en nekpijn veroorzaken, alsook hoofdpijn.

7. Zelfbeheersing: stress heeft ook een invloed op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de zelfbeheersing. Bij sommigen kan dit de keuze voor suikerrijke voeding bij stress verklaren, alsook te veel roken en extra alcohol. Dat zijn dan weer oorzaken van kanker.

8. Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.

9. Maag: te veel stress kan misselijkheid veroorzaken en in ernstige gevallen eindigen in een maagzweer of zware maagpijn.

10. Mentaal: te veel stress op het werk en dan vooral een hoge werkbelasting waaraan je zelf weinig kunt veranderen, is geen goede zaak. Het leidt onder andere tot depressies en burn-out. (TE)

Gezond leven helpt om de stressbestendigheid te vergroten: gezond eten, meer bewegen en voldoende slapen. Hebt u nood aan een extra ruggensteuntje, dan kunnen de volgende technieken helpen.

Lees ook: In 10 stappen je stress beheersen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content