Rolstoeltennisster Diede de Groot, de meest dominante sporter ter wereld, kan toch verliezen

Diede De Groot © ANP / ANP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Niemand leek Diede De Groot klein te krijgen, tot de Chinese Li Xiaohui haar op 11 mei, in de finale van de World Team Cup voor landenteams, toch versloeg, in twee sets.

Op de jongste Laureus Awards, het jaarlijkse gala voor ’s werelds beste atleten, werd rolstoeltennisster Diede de Groot verkozen tot Sporter van het Jaar met een beperking. Toen de Nederlandse daarna een interview gaf aan de NOS, onderbrak Novak Djokovic, die de trofee van ‘World Sportsman of the Year’ had gekregen, het gesprek: ‘Diede, je veerkracht is fantastisch. Je inspireert zoveel mensen. Je laat zien dat het leven altijd doorgaat en dat je alles kan bereiken.’

Een mooie boodschap van de meest succesvolle tennisser ooit. Voor een sportvrouw bij wie na de geboorte was gebleken dat haar benen niet even lang waren, die al bij haar eerste verjaardag een eerste prothese kreeg, en op haar zevende met rolstoeltennis begon.

Met groot succes, want twintig jaar later had De Groot tot 11 mei 2024 over alle sporten – van zowel valide atleten als van sporters met een beperking – de langste onafgebroken zegereeks op haar naam staan: sinds ze in 2001 de Australian Open won, had ze 145 matchen op een rij niet meer verloren. Goed voor in totaal veertien opeenvolgende grandslamtitels, nadat ze er voor 2020 al zeven op haar erelijst gezet. Sinds maart 2018 bekleedt de Nederlandse dan ook de eerste plaats op de wereldranglijst. En passant veroverde ze ook achttien grandslambekers in het dubbelspel.

Niemand leek De Groot klein te krijgen, tot de Chinese Li Xiaohui haar op 11 mei, in de finale van de World Team Cup voor landenteams, toch versloeg, in twee sets. De recordreeks van Esther Vergeer, die in dezelfde Nederlandse gemeente (Woerden) geboren werd als De Groot, zal ze dus niet breken – al was de kans sowieso klein. Vergeer won in het rolstoeltennis bij de vrouwen tussen 2003 en 2012 liefst 470 wedstrijden op een rij. Slechts één atleet zou ooit beter hebben gedaan: de Pakistaanse squashspeler Jahangir Khan, met 555 opeenvolgende overwinningen tussen 1981 en 1986 – al bestaat daarover discussie.

Het mooie aan De Groot is dat ze haar nederlaag tegen Xiaohui perfect kon relativeren. Ze was zelfs nooit bewust bezig geweest met haar indrukwekkende zegereeks. ‘Niet of nooit verliezen is geen doel. Ik focus alleen op hoe ik kan verbeteren en constant kan presteren. Intussen blijf ik genieten van mijn sport. Dat is mijn geheim.’

Op Roland Garros kan de Nederlandse met een schone lei aan een nieuwe serie beginnen. En zelfs een record verbeteren, met 22 grandslamzeges. Vergeer bleef immers steken op 21, omdat Roland Garros pas sinds 2007 en Wimbledon zelfs pas sinds 2017 een rolstoeltoernooi organiseren. Beter laat dan nooit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content