Dat komt neer op 1 op de 5, wat op het eerste zicht niet zo slecht lijkt. Je moet er wel wat voor over hebben. Wil je bij de gelukkigen horen, dan moet je intensief daten en de bluts met de buil nemen.
Volgens het Oxford Internet Institute dat het onderzoek voerde, hebben oudere mensen minder geluk dan jongeren. Online-daters jonger dan 35 jaar hebben ongeveer 1 kans op de 3 op het vinden van een vaste relatie. Een schrijnende vaststelling voor alle leeftijdsgroepen is dat meer dan de helft nooit iemand in levende lijve ontmoet. Nog interessant om weten: om tot een afspraak te komen, moet je gemiddeld 20 mails sturen. Een partner zoeken via datingsites blijkt een intensieve bezigheid.

Weinig romantiek, wel risico Steeds meer mensen durven het aan om een afspraakje te maken met iemand die ze van haar noch pluim kennen, met de hoop op een nieuwe relatie. Tijdens zo'n date proberen beide partijen zich zo goed mogelijk voor te stellen. Met romantiek hebben die eerste momenten weinig te maken, maar gaandeweg kunnen de puzzelstukjes wel op een prettige manier samenvallen. Daten is ook niet zonder risico. Zo is de persoon die na de voorbereidingsfase ten tonele verschijnt niet altijd even oprecht in zijn of haar bedoelingen: 60 procent van de mensen die actief zijn op datingsites op internet hebben al een vaste relatie. Het risico dat je knappe date een huisvader of -moeder op vrijersvoeten is, zit er dus in. Op het internet kan iedereen zich straffeloos voordoen als iemand anders.

Gecontroleerde sites
Er zijn twee soorten datingsites. Gesloten sites werken als traditionele relatiebureaus waarbij je in ruil voor lidgeld de garantie krijgt dat deelnemers vooraf gecontroleerd zijn. Waterdicht is dit niet, maar het biedt meer bescherming dan open sites, waar iedereen in een grote zwemvijver terechtkomt en kan vissen waar hij wil. Dat is gemakkelijk, goedkoop en natuurlijk ook spannend. Omdat het anoniem is en ongecontroleerd, weet je wel nooit zeker of het opgegeven profiel klopt. En of de mensen die je ontmoet niet uit zijn op (leed)vermaak.

Te veel keuze
Vissen op het internet heeft soms het nadeel dat je niet kan kiezen. Dat je twijfelt en gelooft dat je ideale partner misschien toch nog een paar muisklikken verder zit. Je blijft dus aan de gang. Daters moeten tegen een stootje kunnen, maar ze leren tegelijkertijd veel over mensen en relaties. Als dater komt deze mensenkennis je van pas.

Praktische tips
Bij het daten wordt er stevig geblunderd en dat is jammer: een eerste indruk maak je niet ongedaan. Dat je geen look hoort te eten en je je beter afgestoft aanmeldt, weet blijkbaar toch nog niet iedereen. Probeer niet te imponeren maar wees jezelf en focus op de ander. Als die hetzelfde doet, wordt het een aangenaam gesprek. Begin niet met een monoloog over jezelf, noch in negatieve noch in positieve bewoordingen. Ga evenmin de ander zitten interviewen. Zeur niet, niet over het weer, niet over de plaats waar je zit, of over het eten op je bord. Ervaren daters gaan trouwens nooit uitgebreid eten op een eerste afspraak, want je kan onmogelijk al na de soep verdwijnen als het tegenvalt. Praat beter niet over politiek, seks of irrelevante hobby's, ga ook niet in op intieme problemen, hun gezondheid en vroegere relaties. Vermijd familiair gedrag op een eerste en tweede date.

Pinnen en wieden
Wie regelmatig date, weet dat het moed en doorzettingsvermogen vraagt om ondanks mislukkingen actief te blijven. Je bent algauw een paar teleurstellingen rijker. Het voordeel is dat je leert welke mensen je wel en welke je niet meer in je leven wil toelaten. Bepaal welk profiel je voor ogen hebt. Voldoet iemand hier grotendeels aan, focus dan alleen nog op deze persoon. Is de date niet wat je ervan verwachtte, blijf dan toch een uurtje zitten maar wees daarna dapper genoeg om het gesprek vriendelijk te beëindigen. Zeg niet dat je nog wel belt als je dat niet van plan bent. Wees eerlijk en volg je intuïtie. Je voelt zelf wel aan wanneer iemand niet geïnteresseerd is in jou. Onthoud enkele spelregels over veiligheid. Vertel je familie of vrienden waar en met wie je een date hebt, spreek voor een eerste date nooit thuis af. (MF)
(De langere versie met nog meer tips kan u nalezen in Bodytalk nr. 50)