Het ene eiwit is het andere niet: welke proteïnen zijn het gezondst?

© iStock

We weten dat plantaardige vetten beter voor de gezondheid zijn dan dierlijke vetten, maar geldt dat ook voor proteïnen?

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een dieet dat voornamelijk uit plantaardige voeding bestaat heel wat gezondheidsvoordelen biedt. Zo wordt dit voedingspatroon gelinkt aan een lagere kans op hartziektes, diabetes en bepaalde kankers. Sommige studies beweren zelfs dat het een garantie is op een lang leven. Dat is vooral te danken aan de vele goede, onverzadigde vetten die in groenten te vinden zijn.

Een nieuwe studie in JAMA Internal Medicine heeft nu onderzocht of ook de proteïnen in groenten een gezondheidseffect hebben, los van de voordelen van vetten.

Mingyang Song van het Massachusetts General Hospital en zijn collega’s analyseerden de gegevens van twee grote lopende onderzoeken waarbij meer dan 170.000 mensen betrokken zijn die gedurende een gemiddelde periode van 28 jaar gevolgd worden.

Op basis van het eetpatroon van de deelnemers berekende Song de hoeveelheid proteïnen die ze binnenkregen afkomstig van dieren en planten. Mensen die meer plantaardige proteïnen consumeerden, hadden een lager risico om vroegtijdig te sterven dan mensen die hoofdzakelijk dierlijke proteïnen aten.

Dat is geen verrassing aangezien vorige studies ook al de voordelen van een plantaardig dieet hebben aangetoond. Maar wat Song wel verbaasde is dat de voordelen het grootst leken te zijn bij mensen die minstens één risicofactor vertoonden op een vroegtijdige dood, zoals roken, alcohol drinken, overgewicht of weinig bewegen. Dat zou kunnen betekenen dat plantaardige proteïnen mogelijk sommige nadelige effecten die bepaalde risicofactoren met zich meebrengen, teniet doen.

Kies je proteïnen

Wat dierlijke eiwitten betreft wees de studie uit dat mensen die voornamelijk vis en kip eten een lagere sterftegraad vertonen dan zij die meer rood en bewerkt vlees eten.

Conclusie, als je kunt kiezen tussen dierlijk en plantaardige eiwitten, kies dan voor dat laatste. Maar als je gaat voor dierlijke proteïnen, opteer dan voor vis en kip in plaats van bewerkt rood vlees.

Dierlijke eiwitten zijn te vinden in alle soorten vlees, vis en zuivelproducten zoals melk en kaas. Plantaardige proteïnen zitten in granen, bonen, noten, peulvruchten, soja en brood.

Uit een ander recent onderzoek blijkt overigens dat dierlijke eiwitten niet alleen minder gezondheidsvoordelen hebben, maar dat ze ook nog eens bijdragen tot de wereldwijde obesitasepidemie. Wetenschappers van de Australische universiteit van Adelaide vergelijken het eiwit zelfs met de nadelige effecten van suiker. ‘Het misverstand bestaat dat obesitas vooral veroorzaakt wordt door vetten en koolhydraten, maar dit onderzoek toont aan vooral dierlijke eiwitten de schuldige zijn’, aldus de wetenschappers. Dierlijk eiwit wordt door het lichaam pas verbruikt na de vetten en de koolhydraten, maar omdat die laatste twee in een modern dieet al voldoende energie bieden, betekenen de eiwitten eigenlijk een surplus voor het lichaam dat ze vervolgens omzet en opslaat als vet. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content