Goede nachtrust belangrijk voor goede relatie

© Thinkstock

Koppels die te weinig slapen maken meer ruzie, meldt de Huffington Post. Ze hebben meer negatieve gevoelens, lossen hun conflicten moeilijker op en voelen minder empathie voor de ander.

Een gezonde nachtrust is een goed begin voor een gezonde relatie. Verschillende onderzoeken hiernaar zijn al gepubliceerd, telkens met soortgelijke resultaten.

Zo hebben onderzoekers aan de University of Californië in Berkeley twee verschillende experimenten gevoerd met koppels die ongeveer twee jaar samen waren. In het eerste experiment moesten koppels twee weken lang dagelijks rapporteren over hun nachtrust en hun relatieconflicten. Bij het tweede experiment werden video-opnames gemaakt van koppels die discussieerden over de oorzaken van conflicten in hun relaties. Apart moesten ze ook vertellen over de kwaliteit van hun nachtrust de nacht ervoor.

Beide experimenten toonden aan dat een slechte nachtrust een onmiddellijk negatief effect had op de hoeveelheid conflicten in relaties, het vermogen van het koppel om het conflict op te lossen, en op de gevoelens van de partners tegenover elkaar in relatie tot hun conflicten. Dit was ook het geval bij mensen die anders goed sliepen of als maar een van hen slecht geslapen had.

Eerder onderzoek van hetzelfde team toonde ook al aan dat een slechte nachtrust ervoor zorgt dat mensen egoïstischer worden, en minder dankbaarheid en waardering voelen voor hun partners.

Verder toonde een onderzoek aan de University of Pittsburgh School of Medicine aan dat het ook andersom werkt. Wie overdag positieve interacties heeft met de partner, slaapt ’s nachts beter.

Onderzoekers aan de University of Nebraska-Lincoln en Brigham Young University kwamen dan weer te weten dat partners met verschillende slaap-waakritmes (zoals ochtend- en avondmensen) meer conflicten hebben, minder samen praten, minder activiteiten delen en minder seks hebben.

Iets aan slaapproblemen doen kan niet alleen de relatie, maar ook de algemene levenskwaliteit verbeteren. Zo was er een onderzoek bij getrouwde mannen die last hadden van slaapapneu, maar begonnen met ’s nachts een speciaal ontwikkeld masker te dragen. Na drie maanden rapporteerden ze minder relatieconflicten, minder slaperigheid overdag, minder depressie en minder hinder bij het dagelijkse functioneren. (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content