Opinie | Staf Henderickx 'De kijk van een huisarts op langdurig zieken? Rust voorschrijven is een deel van de behandeling'
Maai Mei Niet Natuur op voorschrift: ‘Goed beheerde natuurparken redden meer mensenlevens dan dokters’
Gezondheid Franse artsen waarschuwen: smartphones en tablets zijn niet geschikt voor kinderen onder de zes jaar
Natuur Natuur Het is Wereld Tonijn Dag, maar veel valt er niet te vieren De blauwvintonijn maakte vorig jaar een opmerkelijke comeback. Maar volgens experts mogen we niet te vroeg juichen. Het is misschien Wereld Tonijn Dag vandaag, maar feest zal er niet gevierd worden. ‘De enorme vraag naar tonijn en de winst die erop wordt gemaakt, moedigen vissers aan om tot het uiterste te gaan, al dan niet legaal.’
België België In memoriam Jonnie Boer, de driesterrenchef die nooit riep in zijn keuken In zijn tweede verblijf op Bonaire overleed Jonnie Boer aan een longembolie. De enige Nederlandse driesterrenchef – nooit ziek, alleen een dagelijks pufje voor zijn astma – werd 60.
Voeding Voeding De trucs van het touchscreen: waarom fastfoodketens u naar de selfservicekiosk leiden Minder lange wachtrijen, minder personeel, maar ook meer klanten die meer geld spenderen: wat is het geheim achter het touchscreen?
Voeding Voeding Woont u in een voedselmoeras of een voedselwoestijn? Verander dan zelf mee uw omgeving Onze omgeving maakt het ons alsmaar moeilijker om er gezonde voedingsgewoonten opna te houden. Wat kunt u daar zelf aan doen?
Geneeskunde Geneeskunde Kanker bij zwangere vrouwen: ‘Chemotherapie schaadt de foetus niet’ Jaarlijks krijgen tot 4000 zwangere vrouwen in Europa te horen dat ze kanker hebben. Vroeger werd hun zwangerschap vaak afgebroken, vandaag is dat zelden nodig. Met dank aan onco-gynaecoloog Frédéric Amant.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet 15 procent minder kans op een beroerte: hoe uw tuin uw gezondheid boost Een groene tuin bevordert niet alleen de biodiversiteit en de strijd tegen droogte, maar ook het fysieke en mentale welzijn van de mens. Van opwekkende aroma’s tot antibiotica in de bodem: een goede gezondheid ligt letterlijk aan uw voeten.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet Tuinliefhebbers Erika Vlieghe en Hans Keune: ‘De mens is te dominant geworden, zoals de distel’ Voor het vijfde jaar op rij roept Knack op om het gras te laten groeien. Als bloemen, bijen en andere biodiverse pracht u gestolen kunnen worden, zingen wetenschappers Erika Vlieghe en Hans Keune in koor, doe dan mee om uw eigen hachje te redden: ‘De natuur in je tuin is als een massage voor de geest.’
Gezondheid Gezondheid Absenteïsme bij jongeren piekt: 5 tips voor mentale rust op het werk De absenteïsmecrisis in België zet zich voort: uit nieuwe cijfers van Securex blijkt dat vooral jongere werknemers steeds harder getroffen worden door overprikkeling en digitale vermoeidheid. Hoe komt dat en hoe zorgen we voor meer mentale rust?
Geneeskunde Geneeskunde Waarom meer artsen-specialisten niet automatisch leiden tot kortere wachttijden Terwijl patiënten maanden moeten wachten op een afspraak bij een arts-specialist, zijn er ook artsen-specialisten die geen werk vinden. ‘We hebben wel een goed zicht op de tekorten, maar om het overschot aan artsen-specialisten in kaart te brengen, zijn er meer data nodig’, zegt dokter Amber Van Baelen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Artsen-Specialisten in Opleiding (VASO). ‘En pas dan kunnen de quota en de subquota geoptimaliseerd worden.’
België België Vaccinatiebereik van Kind en Gezin in stijgende lijn voor tweede levensjaar Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin bij kinderen in het eerste levensjaar is stabiel hoog en stijgt nog voor het tweede levensjaar wat betreft alle aanbevolen dosissen. De jaarcijfers liggen zoals steeds het hoogst voor het verplichte poliovaccin, en het laagst voor het rotavirusvaccin, dat niet gratis is. De cijfers slaan niet op de hele …
Natuur Natuur De geestelijke vader van Maai Mei Niet: ‘Interesseert de natuur je niet? Doe dan mee voor je eigen gezondheid’ Straks lanceert Knack de vijfde editie van Maai Mei Niet. We hopen dat dit jaar nóg meer mensen hun grasmaaier een maand op stal zullen laten. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor hun eigen mentale en fysieke gezondheid. ‘Ik ben blij dat de campagne op deze manier een tweede leven krijgt’, zegt bedenker Frederik Houssin.
Voeding Voeding PFAS in Europese wijnen: ‘Als we het op onze gewassen spuiten, moeten we er niet van schrikken dat ze in onze voeding terechtkomen’ In Europese wijnen zijn hoge concentraties trifluorazijnzuur (TFA), de kleinste PFAS-variant, aangetroffen. ‘Een verbod op PFAS-houdende pesticiden is dringend gewenst’, zegt Heleen De Smet, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu. ‘Alleen zo voorkomen we dat TFA nog meer in onze leefomgeving en in ons lichaam terechtkomt.’
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Geen bewijs dat verbod op smartphones het welzijn van leerlingen verbetert' Is het verbieden van sociale media en smartphones wel haalbaar in onze gedigitaliseerde samenleving? Of moeten we jongeren vooral op een verstandige manier leren omgaan met deze technologieën?
Wereld Wereld Waarom uw chocolade paaseieren fors duurder zijn door illegale goudmijnen in Ghana Onze chocolade paaseieren zijn erg duur geworden, wereldwijd staat de chocoladeprijs op recordhoogte. Dat heeft veel te maken met de historisch hoge goudprijs en de illegale gouddelving in Ghana.
Gezondheid Gezondheid 5 adviezen voor een fit en gezond lichaam: ‘Fitnessen of joggen? Begin eerst met wandelen’ Hoe bouw je als gewone mens een fit, sterk en gezond lijf? Vijf tips van sporttherapeut Roland Claes en zijn zonen.
Politiek Politiek Vandenbroucke wil meldpunt voor verdachte ziektebriefjes: ‘Ik vrees dat de overheid elke arts met een vergrootglas zal bekijken’ In de strijd tegen langdurige ziektes viseert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) óók de artsen. ‘Een bijkomend meldpunt is geen goed signaal’, zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB).
Psychologie Psychologie De kantoorcrush, verboden en dus spannend: ‘Je wordt vaak verliefd op een illusie’ Op de werkvloer kunnen spanningen hoog oplopen – allerhande spanningen. En dat leidt vaker dan velen willen toegeven tot kussen met een collega of een geheime romance. Betekent dat ook het einde van je huwelijk? Psycholoog Maximilian Popp pleit voor radicale eerlijkheid en nuance: ‘Affaires zijn vaak niet de oorzaak van een crisis, maar een symptoom.’
Voeding Voeding High protein-washing: zijn eiwitrepen zo gezond als de verpakking doet uitschijnen? Wie in de supermarkt een reep met het label 'hoog in eiwitten' uit het schap plukt, verwacht een voedzaam en verantwoord tussendoortje. Maar niet elk duur eiwitverrijkt product is automatisch gezond en vaak schuilt er een groter marketingverhaal achter, zeggen experts.
Gezondheid Gezondheid Deze symptomen gaan parkinson vooraf: ‘Wie in zijn slaap meebeweegt met zijn droom, heeft tot 70 procent kans om de ziekte te krijgen’ Trillende handen, trager bewegen, evenwichtsstoornissen,... het zijn bekende motorische symptomen van de ziekte van Parkinson. Maar jaren voor die symptomen zich manifesteren, zijn er ook verborgen signalen.
Gezondheid Gezondheid ‘3 op de 5 doden zijn te wijten aan onderliggende chronische ontstekingen’: wat zijn de gevaren? ‘Laaggradige chronische ontstekingen’: ze worden steeds meer in verband gebracht met allerlei ernstige aandoeningen.
Gezondheid Gezondheid Hoe houdt u uw hart gezond? ‘De trap nemen vermindert het risico op sterven aan hartziekte met 39 procent’ Hoeveel en hoe intensief moet u bewegen voor een optimaal gezond hart? En welke superfoods voor het hart zet u het best op het menu?
Gezondheid Gezondheid ‘Ik heb te veel PFAS in mijn bloed. En u waarschijnlijk ook’: hoe zorgwekkend is dat? Antwerpenaren die in de buurt van de 3M-fabriek wonen, krijgen de raad om hun blootstelling aan PFAS te verminderen. Maar hoe mijd je in hemelsnaam een stof die overal is? ‘Staat PFAS op de ingrediëntenlijst van mijn bakpapier?’
Opinie | Steven De Blieck Opinie | Steven De Blieck ‘Een pil om de wereld van mijn autisme te verlossen? Nee bedankt’ 'De beste beslissing die ik in mijn leven ooit gemaakt heb, is om mezelf niet meer de vraag te stellen "wie moet ik zijn", maar wie "kan ik zijn"', schrijft Steven De Blieck op Wereld Autisme Dag.
Gezondheid Gezondheid Ouder dan 65? Dan is de kans groot dat u nooit naar de tandarts gaat Aangezien de kans op gezondheidsproblemen toeneemt met de leeftijd, hebben veel 65-plussers medische zorgen nodig. Maar krijgen ze die wel en kunnen ze die ook betalen? Uit een studie van CM blijkt dat ze doorgaans vlot bij de huisarts raken, geneesmiddelen slikken die ze beter niet zouden nemen en te weinig naar de tandarts gaan.
Gezondheid Gezondheid Maakt de pil je echt ongelukkiger? 7 vragen over hormonale anticonceptie beantwoord Steeds meer vrouwen maken zich zorgen over de negatieve impact van hormonale anticonceptie. Maar niet alle bijwerkingen zijn wetenschappelijk bewezen. We legden zeven vragen van jonge vrouwen voor aan experten.
Geneeskunde Geneeskunde Een persoonlijk kankervaccin voor iedereen? ‘We staan voor een revolutie’ Zowat dagelijks doen wetenschappers baanbrekende ontdekkingen die leiden tot krachtiger en nauwkeuriger kankerbehandelingen. Is genezing voor álle kankers binnen handbereik? ‘De kankercel is slim, maar kankeronderzoekers worden almaar slimmer.’
Geneeskunde Geneeskunde Het raadsel van de jonge kankers: waarom neemt de ziekte toe bij mensen jonger dan 50? Kanker treft vaker volwassenen jonger dan 50. In België gaat het vooral om huidkanker en teelbalkanker. Hoe dat komt? Dat is de vraag van één miljoen.
Psychologie Psychologie De (on)zin van revenge dating: ‘In werkelijkheid ben je meer met de ander bezig dan met jezelf’ Een ex jaloers maken, dat voelt goed, toch? Op Instagram en TikTok delen velen hun ervaringen met het zogenaamde ‘revenge dating.’ Relatietherapeut Sonja Bröning legt uit wat wraak na een relatiebreuk oplevert. ‘Ik heb koppels ontmoet die elkaar hebben bestreden tot ze elkaar bijna hadden vernietigd.’
Geneeskunde Geneeskunde Jong Talent: Céline Wessa (27) onderzoekt waarom antidepressiva niet bij iedereen werken ‘Een op de vijf Belgen worstelt ooit met een depressie en een op de acht neemt antidepressiva’, zegt arts en psychiater-in-opleiding Céline Wessa. ‘Dat is veel. En wat ook frappant is: van de mensen met een depressie reageert een op de drie niet op de antidepressiva die hij daarvoor krijgt.’ Met de steun van een FWO …
Voeding Voeding Voedings- en dieetmythes ontkracht: ‘Pas op voor valse beloften over vasten’ De Duitse epidemioloog Karin Michels ontkracht voedingsmythes en legt uit wat u moet eten om uw levensverwachting aanzienlijk te verhogen. ‘Een plantaardig dieet leidt over het algemeen tot gewichtsverlies.’
Opinie | Gerlinde Van Puymbroeck Opinie | Gerlinde Van Puymbroeck 'Tussen diagnose en sanctie: ziek zijn is geen misdaad, toch word ik verdacht gemaakt' 'De term “langdurig zieken” suggereert een homogene groep, maar de realiteit is divers', schrijft Gerlinde Van Puymbroeck. 'Een hele groep mensen wordt herleid tot ziekte, maar de mensen zelf komen haast nooit aan het woord.'
Maatschappij Maatschappij ‘Als de abortustermijn in België in allerijl wordt verlengd, dreigen we in Amerikaanse toestanden te belanden’ Volgens ethici van de KU Leuven is er in Vlaanderen helemaal nog geen draagvlak voor een uitbreiding van de abortustermijn. Ze pleiten voor een diepgaand debat waarin álle perspectieven aan bod komen. ‘Hoe het abortusdebat de komende tijd wordt gevoerd, heeft onvermijdelijk impact op andere ethische dossiers’, klinkt het.
Maatschappij Maatschappij België is het ziekste land van Europa: vijf feiten over langdurig zieken in ons land De regering-De Wever komt met maatregelen tegen de forse toename van langdurig zieken, die al meer dan 9 miljard euro aan uitkeringen kosten. Hoe komt het toch dat België het ziekste land van Europa is? En waarom móét minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erin slagen om het tij te keren? Spoiler: niet alleen om de begroting op orde te krijgen, maar vooral om onze sociale zekerheid overeind te houden.
Factcheck Factcheck Factcheck: vis kan mogelijk een rol spelen in de sociale ontwikkeling van kinderen ‘Kinderen die regelmatig vis eten, zouden mogelijk socialer en vriendelijker kunnen zijn dan hun leeftijdsgenoten’, zo lazen we op de website van The Independent. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat vis mogelijk een positief effect heeft op de sociale ontwikkeling, maar daarbij spelen tal van andere factoren mee. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 'Waar staan politici voor? Voor de belangen van poenscheppers of de gezondheid van de mensen?' Hoe pakken we de strijd tegen ultrabewerkte voeding aan? Volgens huisarts Staf Henderickx zou het Chili-model de gezondheid van de Belgen stappen vooruit kunnen doen zetten.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel: alles wat u moet weten over het zomeruur Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Gezondheid Gezondheid 35 jaar abortuswet: ‘De verplichte bedenktijd is voor veel vrouwen een nachtmerrie’ Op 3 april wordt de abortuswet 35 jaar oud. De roep om de wet te moderniseren klinkt steeds luider. ‘Het geeft manifest niet de beste zorg.’ Maar vooral de CD&V houdt de boot af.
Gezondheid Gezondheid In de regering-De Wever moeten de echte onderhandelingen over abortus nog beginnen Op pagina 126 van het federale regeerakkoord staan onder de laatste bullet van het erg korte hoofdstuk ‘Ethische Thema’s’ twee zinnen over abortus.
Wereld Wereld Ruime meerderheid Amerikanen én CIA geloven dat coronavirus uit een lab in Wuhan is ontsnapt De discussie over een mogelijk ‘lablek’ flakkert weer op, na onthullingen in de pers over een rapport van de Duitse geheime dienst over de oorsprong van het coronavirus.
Gezondheid Gezondheid ‘Emotionele paracetamol’: hoe humor stress en polarisatie verzacht Het huidige wereldtoneel is ronduit tragisch. Kan humor ons uit de brand helpen? ‘Donkere humor is het laatste redmiddel, voor mensen die helemaal geen uitweg zien en zich echt hopeloos voelen.’
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, een glas cola kost u gemiddeld 12 gezonde minuten ‘Per glas cola ga je 12 minuten eerder dood’, zo lazen we op de website Amayzine. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een cola u gemiddeld 12 gezonde minuten kost. Dit is volgens experts te simplistisch gesteld, maar de algemene boodschap klopt. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Wetenschap Wetenschap Biologe Kat Van der Poorten: ‘Ik ben blij en trots om openlijk autistisch te zijn’ Biologe Kat Van der Poorten (KU Leuven) heeft er een lange zoektocht opzitten om erachter te komen wat ze wilde worden. Ze probeerde onderwijzer, pedagoog en dierenarts, tot ze tot het inzicht kwam dat ze bioloog wilde worden om te weten te komen hoe taal ontstaat. Het is het onderwerp van haar doctoraat, waarvoor ze …
Gezondheid Gezondheid Bescherm uw brein met koffie, chocolade en haring: 8 tips voor gezonde en jongere hersenen Het belang van gezonde voeding voor de hersenen wordt steeds duidelijker. Met deze acht tips krijgt u een jonger, helderder en blijer brein. En ja, chocolade eten is er een van (maar niet in de vorm die u gewoon bent).
Voeding Voeding Waarom we niet meer weten wat we moeten eten: ‘Brood wordt onterecht verguisd’ In het Wilde Westen van de sociale media duiken steeds meer cowboyverhalen op over gezonde voeding. Hoe doorprikt u de digitale nutri-nonsens van foodfluencers?
Psychologie Psychologie 'We moeten leren omgaan met stress': waarom steeds meer jonge werknemers langdurig ziek worden Nooit eerder waren er zo veel jonge werknemers langdurig afwezig. Volgens experts zou dat komen omdat ons brein het almaar moeilijker heeft om te volgen. ‘Ons overlevingssysteem was nooit bedoeld om vierentwintig uur per dag te moeten werken’, zegt neuropsycholoog Michaël Portzky. Hij legt uit waarom we vandaag zoveel stress ervaren en hoe we daarmee kunnen omgaan.