Belgische artsen schrijven ‘foute’ antibiotica voor

Artsen schrijven minder antibiotica voor. Maar de antibiotica die ze het vaakst voorschrijven, werken de resistentie van bacteriën in de hand.

Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De afgelopen tien jaar is het antibioticaverbruik in België met een derde gedaald. “Ooit waren we koploper in Europa, maar nu behoren we tot de besten van de klas”, aldus Herman Goossens, professor microbiologie van het UZ Antwerpen, die een studie over het antibioticaverbruik in de EU publiceert.

Volgens zijn onderzoek schrijven Belgische artsen vooral antibiotica voor die op allerlei verschillende bacteriesoorten mikken: de brede antibiotica en de combinatiemiddelen van brede antibiotica. Deense en Zweedse huisartsen daarentegen schrijven veeleer de klassieke penicilline voor, die maar op één specifieke bacterie doelt.

Hoe zuidelijker, hoe fouter

“Door enkel op de ziekmakende bacteriën te mikken, voorkomen de Noord-Europese huisartsen dat onschuldige bacteriën, zoals darmbacteriën, resistent worden”, aldus Goossens. Hoe zuidelijker, des te vaker schrijven artsen antibiotica voor die op allerlei bacteriën doelen.

Artsen mogen niet langer routinematig de nieuwste antibiotica, de combinaties van brede antibiotica, voorschrijven. Ze werken de resistentie het ergste in de hand, zegt professor Herman Goossens. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content