4 op 10 Belgen weten niet hoe gezond te leven

© iStock

Vier op de tien Belgen weten niet hoe ze een gezond leven moeten leiden. Het probleem is nog groter bij kortgeschoolden, onder wie meer dan de helft moeilijk gezonde keuzes maakt.

‘Vier op de tien Belgen beschikken over te weinig gezondheidsvaardigheden om een gezond leven te leiden.’ Dat besluiten het christelijk ziekenfonds CM en de universiteit UCL na een onderzoek bij bijna 10.000 CM-leden. Het probleem is nog nijpender bij kortgeschoolde mensen.

1 op 10 heeft onvoldoende gezondheidsvaardigheden

Met het onderzoek werden de gezondheidsvaardigheden van de Belgen voor het eerst in kaart gebracht. ‘Uit de resultaten blijkt dat zes op de tien Belgen over voldoende gezondheidsvaardigheden beschikken, maar dat ze bij drie op de tien beperkt zijn en bij een op de tien zelfs onvoldoende’, klinkt het.

Hoe korter de scholing, hoe lager de kennis over gezondheid. Zo heeft meer dan de helft van de kortgeschoolde mensen moeilijkheden om gezonde keuzes te maken en de juiste stappen te zetten als ze ziek zijn. Bij hooggeschoolden is dat amper 4 procent.

Probleem gaat groot deel bevolking aan

‘De gegevens bevestigen wat eerder ook al uit Europees onderzoek is gebleken: gebrekkige gezondheidsvaardigheden zijn niet een probleem van een kleine minderheid, maar belangen een groot deel van de bevolking aan’, zegt professor Stephan Van den Broucke, gezondheidspsycholoog aan de UCL.

‘Investeren in het bevorderen van gezondheidsvaardigheden en in het toegankelijker maken van gezondheidsinformatie voor wie over minder vaardigheden beschikt, is dan ook aan de orde.’ De gezondheidsvaardigheden van de Belg zijn vergelijkbaar met de meeste andere Europese landen. In Nederland liggen ze wel hoger. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content