Geens ontkent met vuur dat alles misloopt in België

Koen Geens © Belga

Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamer een vurig betoog afgestoken ter verdediging van de Belgische veiligheidsdiensten en de inspanningen van de regering in de strijd tegen terreur. “Laat ons niet systematisch herhalen dat we grandioos tekortgeschoten zijn.”

De Kamercommissie Terrorismebestrijding besprak dinsdag het eerste wetsontwerp sinds haar oprichting kort na de aanslagen in Parijs van 13 november. “Ik hoor graag dat we de dingen zonder dralen moeten aanpakken. Ik hoop dat het dit keer wel lukt”, zei SP.A-Kamerlid Hans Bonte. Net als enkele andere parlementsleden wees hij erop dat de commissie, die elke vrijdag zou samenkomen, dat op achttien vrijdagen slechts zeven keer ook echt deed. “Vandaag kunnen we ons voor het eerst buigen over een wetsontwerp”, klonk het kritisch.

Minister Geens pikte dat echter niet. “We hebben gelopen zo snel we enigszins konden om het niveau van politie en justitie omhoog te trekken. Ik zou niet graag hebben dat de indruk leeft dat ministers het hebben laten hangen.” Zo beklemtoonde Geens dat het voorliggende wetsontwerp op 11 december klaar was, maar nadien nog langs de Raad van State en de privacycommissie ging. “Als we sneller waren gegaan, zouden we met minder voldragen teksten gekomen zijn en zouden nadien meer reparaties nodig geweest zijn.”

Dag en nacht gewerkt

“Ik weet dat alles beter had kunnen zijn, maar deze regering heeft dag en nacht gewerkt om de disfuncties aan te pakken en de wetgeving op niveau te brengen”, vervolgde Geens gepassioneerd, ook wijzend op de andere maatregelen die na de terreuractie in Verviers en na de aanslagen in Parijs al zijn doorgevoerd.

“Het kan niet zijn dat men doet of België op dit vlak flagrant in gebreke blijft.” Want ook kritiek op België als ‘failed state’, niet in het minst vanuit het buitenland, bestreed de CD&V-minister. Het siert de Belgen dat we ons graag als “niet de besten” beschouwen, maar als het gaat om jurisprudentie en rechtspraak hebben we volgens hem “een benijdenswaardige reputatie”. “Laat ons niet systematisch herhalen dat we grandioos tekortgeschoten zijn. Dat is misplaatst gezien de inspanningen die gebeurd zijn.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content