Geen verhoging van terreurdreiging in België: ‘We moeten niet bijzonder angstig zijn’

Politie in Brussel © BELGAIMAGE

‘Belgen moeten op dit moment niet bijzonder angstig zijn’, zegt André Vandoren, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD). ‘Er is voorlopig geen sprake van een verhoging van de terreurdreiging.’

‘Er is voorlopig geen sprake van een verhoging van de terreurdreiging’, zegt André Vandoren, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) op Radio 1. ‘We zitten nu op twee op een schaal van vier, wat betekent dat er nu al een zekere waakzaamheid geboden is. Er is ook al een verhoogde opvolging op het terrein. In functie van de situatie op het terrein en de evenementen die op ons afkomen zullen we de terreurdreiging aanpassen, maar daar is voorlopig geen sprake van.’ Nog volgens Vandoren moet België momenteel niet ‘bijzonder angstig’ zijn.

Onder meer Belgen die vertrekken naar of terugkeren van het oorlogsgebied in Irak en Syrië worden extra in de gaten gehouden, zo bevestigde Vandoren. ‘Regelmatig zijn er controles in de luchthavens. Nog maar enkele dagen terug zijn een aantal terugkeerders gevat.’ De recente gebeurtenissen in Irak en Syrië, maar ook de onthoofding van een Franse man in Algerije zijn ‘bedreigingen waarmee we rekeningen moeten houden’.

‘Niet laten leiden door angst’

‘De minister van Binnenlandse Zaken en de regering zijn bekommerd om de problematiek.’ Dat België samen met westerse landen nu optreedt in Irak, is voor Vandoren aanleiding om de situatie “in realtime” te blijven beoordelen. ‘De steundiensten sturen ons info door, en op basis daarvan beoordelen we of er al dan niet een verhoging moet komen.’

Ontslagnemend eerste minister Elio Di Rupo riep onlangs in een toespraak op zich niet te laten leiden door angst. “Momenteel zijn er geen elementen in ons land die aanleiding moeten geven tot bijzondere angst.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content