Franstalige spoorbonden staken vanaf 22u – NMBS: ‘Impact moeilijk in te schatten’

© BELGA

De Franstalige spoorbonden leggen vanavond om 22u het werk neer. De impact op het spoorverkeer is moeilijk in te schatten, reageert NMBS.

De Franstalige spoorvakbonden hebben opgeroepen tot een nationale spoorstaking woensdag vanaf 22.00 uur. Stations en werkplaatsen zullen worden geblokkeerd, aldus de bonden. ‘Het is onmogelijk de exacte impact en de plaats van de stakingsacties te voorspellen,’ zo reageert NMBS, die de acties zegt te betreuren. ‘Deze kunnen regionaal verschillen maar door de integratie van het Belgische spoorwegnetwerk kan de hinder in gans het land voelbaar zijn.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ludo Sempels van de ACOD Spoor, de Nederlandstalige vleugel, zegt dat langs Vlaamse kant er geen oproep is gelanceerd tot staken, “maar dat het de mensen zelf zijn die zullen beslissen”.

Kredietdagen

De beslissing van de Franstalige bonden (CSC Transcom en CGSP Cheminots) komt er uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen.

Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren. “De staking gebeurt in gemeenschappelijk front en op nationaal niveau”, aldus Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots. “De belangrijkste stations van het land zullen worden geblokkeerd, net als de werkplaatsen”. Het is niet duidelijk hoelang de actie zal duren.

Dadelijk meer

Eerder onderbrekingen in werkplaatsen

‘Het werk is onderbroken in de werkplaatsen van Mechelen, Oostende, Kortrijk, Merelbeke, Schaerbeek, Vorst, Kinkempois, Salzinnes, Cuesmes en Charleroi. Het gaat om honderden werknemers. In Brussel-Noord en in het zuiden van het land, waaronder Nijvel en Waterloo, zijn de loketten gesloten’, zo meldde eerder op de dag VTMnieuws. Om 13 uur was er overleg gepland met de vakbonden.

De staking kan de avondspits in de war sturen omdat piektreinen die tijdens de spits rijden, niet ingezet kunnen worden. Vooral rond Charleroi en op de as Charleroi-Namen kan het treinverkeer verstoord zijn.

Ongeveer 200 werknemers van de NMBS-werkplaatsen in Vorst en Schaarbeek zijn woensdag rond de middag bijeengekomen voor de zetel van HR-Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel) nabij het Brusselse Zuidstation. Een delegatie zal worden ontvangen door algemeen directeur Michel Bovy, zo heeft Philippe Dubois van de Franstalige socialistische spoorbond meegedeeld.

“Ik betreur dat Infrabel en NMBS ermee dreigen de werknemers die het werk neerleggen, te bestraffen”, zegt Dubois. “Dat is niet bevorderlijk voor de sociale dialoog.” (Belga/VTM/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content