Frans gehucht ‘Dood aan de Joden’ weigert naamsverandering

© Yahoo! maps
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een Joodse organisatie vraagt Frankrijk om de naam van een gehucht buiten de hoofdstad Parijs te veranderen. Die luidt vandaag namelijk nog steeds ‘La Mort aux Juifs’ of ‘dood aan de joden’.

‘La Mort aux Juifs’ (‘dood aan de joden’) is een gehucht bestaande uit twee huizen en een boerderij en maakt deel uit van het dorp Courtemaux, zo’n 100 kilometer buiten de hoofdstad Parijs. Het gehucht zou de naam al sinds de elfde eeuw dragen.

In een brief aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazenave, schreef Shimon Samuels – directeur voor internationale relaties bij het Simon Wiesenthal Centrum – gechoqueerd te zijn. ‘De naam gaat mogelijk terug tot aan de kruistochten gelinkte pogroms in de elfde eeuw. Die eindigden met de verdrijving van Frankrijks 110.000 joden door Koning Philippe Le Bel in 1306’, zo staat te lezen op de website van het centrum.

Behouden na bevrijding van nazi’s

Tot zijn verbazing ontdekte Samuels dat het gehucht nog steeds die naam draagt. ‘Men behield die naam tijdens Napoleons emancipatie van het Franse jodendom. Maar zelfs na de bevrijding van Frankrijk van de nazi’s en Vichy lijkt er 70 jaar lang geen haan naar gekraaid te hebben. Dat is schokkend.’

Maar de plaatsvervangende burgemeester van Courtemaux – een dorp dat slechts 289 bewoners telt en La Mort aux Juifs beslaat – weigert een naamsverandering. Volgens hem moet de traditie gerespecteerd worden, schrijft persagentschap Agence France-Presse.

Zo’n 20 jaar geleden werd de vraag voor naamsverandering al eens behandeld, maar negatief beantwoord.

Toenemend antisemitisme in Europa

Toch houdt Samuels vast aan de wijziging, omdat antisemitisme in Europa momenteel lijkt toe te nemen, gaande van protestacties tot geweld. Samuels wijst er ook op dat een naamsverandering winstgevend zou kunnen zijn voor Courtemaux. De vastgoedprijzen in La Mort aux Juifs liggen namelijk 14,1 procent lager dan het gemiddelde van het overkoepelende dorp.

‘Fort dood joden’

Het Franse gehucht is niet het enige ter wereld met een betwistbare naam. In mei 2014 wijzigde een Spaanse gemeente de naam ‘Castrillo Matajudíos’ (‘Fort dood joden’) naar ‘Mota de Judíos’ (‘Heuvel van joden’).

De gemeente stemde 29 tegen 19 voor een verandering van de naam die teruggaat tot 1623. Ooit zouden er 1.500 joden geleefd hebben. Volgens experten kwam de ongelukkige naam voort uit de Spaanse Inquisitie, toen de overgebleven joden zich bekeerden tot het katholicisme om vervolging te vermijden. Zij zouden dan uiteindelijk de naam van de gemeente veranderd hebben als bewijs voor hun geloof.

Partner Content