Francken wil 8.000 extra plaatsen creëren voor asielzoekers

Asielzoekers © Reuters

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil 8.000 extra plaatsen creëren voor asielzoekers.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal de regering vrijdag opnieuw 8.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers vragen. Dat heeft Francken in de Kamer verklaard. Francken stond er ook stil bij de kostprijs van de opvang. Indien de huidige tendens aanhoudt, zal de staatssecretaris volgend jaar naar eigen zeggen 600 miljoen euro nodig hebben.

Staatssecretaris Francken en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) waren uitgenodigd in het parlement voor een gedachtewisseling over de vluchtelingencrisis. De oppositie betreurde dat premier Charles Michel niet naar de Kamer was afgezakt, om te reageren op standpunten die de voorbije dagen vanuit N-VA-hoek waren verkondigd.

Subsidiaire bescherming

Theo Francken (N-VA)
Theo Francken (N-VA)© Belga

Beide regeringsleden gaven een overzicht van de verschillende maatregelen die de regering de voorbije maanden heeft genomen, onder meer via de creatie van extra opvangplaatsen. Deze maand zal het aantal asielaanvragen aan het huidige ritme uitkomen rond de 5.500 aanvragen. Het aandeel Syriërs daarin is al bij al beperkt, gezien het conflict dat zich in het land afspeelt, en blijft stabiel rond de 19 procent van de aanvragen. Het aantal aanvragen van Irakezen daarentegen, voornamelijk alleenstaande mannen uit Bagdad, ligt 33 maal hoger dan in april. Blijkbaar verkondigen mensensmokkelaars dat België soepel omspringt met het verlenen van subsidiaire bescherming, luidde het.

Indien de instroom aan het huidige tempo aanhoudt, in combinatie met de uitstroom, schat Fedasil dat er nog 4.500 extra opvangplaatsen per maand nodig zullen zijn. Daarom zal de staatssecretaris zijn collega’s vragen nog eens 8.000 plaatsen te mogen bij creëren. Daarvan wil hij er 5.000 creëren via een openbare aanbesteding en 3.000 door een uitbreiding van het eigen netwerk en op nieuwe sites.

Budgettaire implicaties

De aanhoudende stroom asielzoekers heeft ook budgettaire implicaties. Het budget van Fedasil (opvang) bedraagt 280 miljoen euro en een reserve van 80 miljoen euro zal volledig opgesoupeerd raken. Indien de tendens aanhoudt, zal Francken volgend jaar 600 miljoen euro moeten vragen.

Francken benadrukte dat alle asielinstanties kwaliteitsvol werk moeten kunnen leveren. Het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) zit momenteel aan 1.200 tot 1.400 beslissingen per maand. Via interne maatregelen hoopt de staatssecretaris dat cijfer op korte termijn tot 1.650 beslissingen op te krikken. Er is ook sprake van 120 nieuwe protection officers, waardoor Francken volgend jaar op 2.500 beslissingen per maand hoopt uit te komen.

WTC III

De staatssecretaris stond ook stil bij de pre-opvang die in WTC III werd georganiseerd voor kandidaat-asielzoekers die hun aanvraag nog niet konden indienen. Hij had het over een ‘primeur’, omdat vroegere regeringen nooit zo’n beslissing hebben genomen.

Het is niet de eerste keer dat mensen bij DVZ een convocatie krijgen om op een andere dag terug te komen, maar het is wel de eerste keer dat er pre-opvang wordt georganiseerd

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

‘In 2000 en in 2010 sliepen er ook heel wat mensen in het Maximiliaanpark. Het is niet de eerste keer dat mensen bij DVZ een convocatie krijgen om op een andere dag terug te komen, maar het is wel de eerste keer dat er pre-opvang wordt georganiseerd’, aldus Francken. Wel zei Francken dat hij rond de tafel zat met het Rode Kruis over de optimalisatie van die opvang.

Francken herinnerde ook aan de oproep die hij richting gemeenten en OCMW’s had gelanceerd om een extra gezin op te vangen. Een week nadien hadden al 111 gemeenten zich aangemeld en waren al meer dan 650 plaatsen toegezegd, luidde het. De vrijwillige terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers zit volgens Francken opnieuw in de lift. Sinds eind vorig jaar kenden de cijfers daar een terugval, maar in juli en augustus was opnieuw sprake van 350 gevallen, een tendens die zich wellicht in september zal doorzetten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content