Tijdens de manifestaties in Barcelona is vrijdagavond geweld uitgebroken tussen radicale separatistische activisten, die barricades opzetten, en de politie, die de demonstranten uiteen probeerde te drijven met rubberen kogels en traangas.

De gewelddadige confrontaties ontstonden op de vijfde opeenvolgende dag van betogingen tegen de veroordeling van separatistische Catalaanse leiders.

Een algemene staking legde vrijdag ook het openbare leven in de regio Catalonië stil. In Barcelona blokkeerden betogers de toegangen tot de Sagrada Familia. De menigte aan de bekende basiliek van architect Antonio Gaudi riep tot afscheuring van de noordoostelijke regio van Spanje op. De onafgewerkte basiliek meldde later op Twitter dat ze dicht bleef ter wille van de veiligheid van de bezoekers, het personeel en bouwvakkers.

Manifestanten blokkeerden ook wegen in de regio. Winkels bleven dicht in delen van het stadscentrum van Barcelona. Tientallen vluchten, vooral van de maatschappijen Iberia en Vueling, werden afgelast op de luchthaven van Barcelona. Veel passagiers waren tot tien uur op voorhand naar de luchthaven Josep Tarradellas-El Prat gegaan, meldde de Spaanse televisie.

Havenarbeiders en werknemers van Seat legden het werk neer en winkels van de Catalaanse supermarktketen Bonpreu bleven dicht.

De treinen reden normaal en in het hoofdstation van Barcelona was de veiligheid opgevoerd. De Spaanse voetbalbond stelde de voor zaterdag geplande wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona uit vanwege de onrust.

Tijdens de manifestaties in Barcelona is vrijdagavond geweld uitgebroken tussen radicale separatistische activisten, die barricades opzetten, en de politie, die de demonstranten uiteen probeerde te drijven met rubberen kogels en traangas.De gewelddadige confrontaties ontstonden op de vijfde opeenvolgende dag van betogingen tegen de veroordeling van separatistische Catalaanse leiders. Een algemene staking legde vrijdag ook het openbare leven in de regio Catalonië stil. In Barcelona blokkeerden betogers de toegangen tot de Sagrada Familia. De menigte aan de bekende basiliek van architect Antonio Gaudi riep tot afscheuring van de noordoostelijke regio van Spanje op. De onafgewerkte basiliek meldde later op Twitter dat ze dicht bleef ter wille van de veiligheid van de bezoekers, het personeel en bouwvakkers. Manifestanten blokkeerden ook wegen in de regio. Winkels bleven dicht in delen van het stadscentrum van Barcelona. Tientallen vluchten, vooral van de maatschappijen Iberia en Vueling, werden afgelast op de luchthaven van Barcelona. Veel passagiers waren tot tien uur op voorhand naar de luchthaven Josep Tarradellas-El Prat gegaan, meldde de Spaanse televisie. Havenarbeiders en werknemers van Seat legden het werk neer en winkels van de Catalaanse supermarktketen Bonpreu bleven dicht. De treinen reden normaal en in het hoofdstation van Barcelona was de veiligheid opgevoerd. De Spaanse voetbalbond stelde de voor zaterdag geplande wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona uit vanwege de onrust.