‘Er moeten meer processen worden afgekocht’ (Turtelboom)

© Reuters

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil dat de parketten veel meer gebruikmaken van de nieuwe wet die criminelen toelaat op elk moment hun proces af te kopen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil dat de parketten veel meer gebruikmaken van de nieuwe wet die criminelen toelaat op elk moment hun proces af te kopen. Een jaar nadat de regering daarover een akkoord bereikte, zijn de procureurs-generaal het nog niet eens over een rondzendbrief over de manier waarop verdachten van alle soorten misdrijven deals mogen sluiten met de aanklager, schrijft De Tijd.

“De minister klopt nu op tafel bij de procureurs-generaal om de rondzendbrief zo snel mogelijk uit te vaardigen”, zegt de woordvoerster van de minister. “In Antwerpen, Brussel en Gent zijn al plaatselijke richtlijnen verspreid. Maar er moet dringend een leidraad komen voor heel België. We willen dat de wet breder wordt toegepast, in heel het land. We leven in budgettair moeilijke tijden. En meer minnelijke schikkingen met verdachten betekent veel meer geld voor de schatkist”.

Fraudezaken

De wetswijziging moest de achterstand bij de parketten, vooral in fraudezaken, helpen wegwerken, maar zou ook ettelijke miljoenen euro’s extra voor de schatkist opleveren. In het college van procureurs-generaal bestaat nog altijd discussie over de manier waarop de nieuwe wet moet worden toegepast. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content