Draagmoeder verkocht baby D. aan hoogst biedende

Baby D. is door haar draagmoeder verkocht aan de hoogst biedende. Voor de rechtbank van Oudenaarde staan zes beklaagden terecht voor onterende behandeling van een kind.

In de zaak van de onterende behandeling van baby D. heeft de draagmoeder voor het kind 8.000 euro gevraagd aan de Belgische wensouders en minstens 12.000 euro aan het Nederlandse koppel waarbij het uiteindelijk belandde. Dat zei de openbare aanklager voor de rechtbank van Oudenaarde.

Onterende behandeling

De zes beklaagden worden beschuldigd van onterende behandeling van het kind. “Het draagmoederschap staat hier vandaag niet ter discussie, want deze zaak had met geld te maken”, zei openbaar aanklager Louis

Vandenberghe.

“De beklaagden sloten akkoorden over een persoon, een nieuwe mens, die uit winstbejag gemaakt werd. Dat maakt de onterende behandeling uit: men koopt geen mens, men verkoopt geen mens.”

‘Beklaagden zijn slachtoffers’

De Belgische wensouders Geertrui Praet en Bart Philtjens moesten 8.000 euro voor het kind betalen en alle andere kosten moesten ook vergoed worden, stelde het openbaar ministerie. Aan het Nederlandse koppel werd “minstens 12.000 euro” gevraagd.

Praet en Philtjens, die het kind nooit te zien kregen, hebben zich ook burgerlijke partij gesteld. “Het is onbegrijpelijk dat ze beklaagden zijn. Ze zijn slachtoffer”, pleitte hun advocate.

Het openbaar ministerie vordert straks de straffen voor de zes

beklaagden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content