Dewael waarschuwt: ‘Opletten met mensen publiek aan het kruis te nagelen’

Patrick Dewael © Belga

‘Je moet er mee opletten mensen publiekelijk te beschuldigen, zonder dat ze zich kunnen verdedigen’, reageert Patrick Dewael (Open VLD) op de uitspraak van minister Jan Jambon (N-VA) ‘dat één persoon uit politieapparaat heeft geblunderd.’

Open VLD-fractieleider Patrick Dewael waarschuwt dat je er mee moet opletten mensen publiekelijk te beschuldigen, zonder dat ze zich kunnen verdedigen. Dat zei Dewael in de Kamer, nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uitdrukkelijk richting de verbindingsofficier in Turkije had gewezen. Een parlementaire onderzoekscommissie biedt de mogelijkheid om getuigen à charge en à décharge te horen, aldus Dewael.

“Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één iemand uit het apparaat geblunderd”, zo zei Jambon, verwijzend naar de Belgische verbindingsofficier.

Verschillende redenen

Dewael stelde dat werd verwezen naar fouten die “zouden kunnen gemaakt zijn” door de verbindingsofficier, politiemensen, ambtenaren, enzovoort. “Dat zijn mensen die zich vandaag niet kunnen verdedigen”, aldus Dewael. “Het verleden heeft me geleerd dat je moet opletten met mensen aan het kruis te nagelen in een publieke zitting”.

“Er zijn verschillende redenen waarom ze in de fout zouden kunnen gegaan zijn”, drukte de Vlaamse liberaal zich in de voorwaardelijke wijs uit. Was er sprake van onachtzaamheid, waren er persoonlijke fouten, was een dienst onderbemand…, redeneerde Dewael.

Element in lange keten

“Die mensen kunnen zich vandaag niet verdedigen”, voegde hij er aan toe. In een onderzoekscommissie kunnen daarentegen getuigen à charge en à décharge opdraven. Bovendien kan zo’n commissie helpen in het helingsproces na de aanslagen van dinsdag, aldus nog Dewael.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) benadrukte met geen woord te hebben gerept over het ene of andere individu. “De verbindingsofficier is één element in een heel lange keten. Ik wil geen individuele specifieke fouten noemen voor er een hoorzitting heeft kunnen plaatsvinden met zo iemand als de verbindingsofficier of vele anderen uit de keten”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content