De Wever hekelt ‘laksisme en naïviteit’ van Brusselse rechters, PS en CDH

Bart De Wever © Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever uit harde kritiek op het Brusselse beleid van PS en CDH. ‘Het verbaast me dat een man als Philippe Moureaux zijn huis nog durft te verlaten.’

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt zaterdag in L’Echo en De Tijd fors uit naar het “laksisme en de naïviteit” van sommige Brusselse rechters en het Brusselse beleid van PS en CDH, vier dagen na de aanslagen in Brussel.

De handel en wandel van de broers El Bakraoui, die zichzelf dinsdag opbliezen op Brussels Airport en in de metro, deed de voorbije dagen veel stof opwaaien. Ze waren destijds veroordeeld tot tien en vijf jaar cel voor overval in bende. In het geval van Ibrahim werd daarbij met Kalasjnikovs op de politie gevuurd. Ibrahim kwam na de helft van zijn straf voorwaardelijk vrij, Khalid na vier vijfde.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) leek hun reclassering goed te verlopen, tot ze plots van de radar verdwenen. Ook voorzitter Luc Hennart van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg onderstreepte dat het proces richting voorwaardelijke vrijlating van Ibrahim El Bakraoui twee jaar duurde en “perfect” gebeurde. Er gingen onder meer zes penitentiaire verloven en een periode onder elektronisch toezicht aan vooraf. Een parlementaire onderzoekscommissie zal onderzoeken wat hier en elders is misgelopen.

Eufemisme

“De beslissingen van die strafrechters zijn naïef”, oordeelt N-VA-voorzitter De Wever zaterdag. “De strafuitvoeringsrechtbanken in Brussel hebben een te optimistisch beeld van de menselijke aard. Dat is een eufemisme om te zeggen dat ze naïef zijn. Als je in de VS met een Kalasjnikov op de politie schiet, zul je de gevangenis niet na vier jaar verlaten.”

Bart De Wever neemt ook het Brusselse beleid, de PS en CDH in het vizier. “Het verbaast me dat een man als Philippe Moureaux (ex-burgemeester van Molenbeek, nvdr) zijn huis nog durft te verlaten”, klinkt het. “De politieke verantwoordelijken van de PS en het CDH hebben de situatie laten verrotten. In Franstalige jihadistische milieus weet men zeer goed dat je in Brussel rustiger zit dan elders als je een aanslag wil voorbereiden.”

Fouten gemaakt

Ik heb aan Jan gezegd: ‘Je blijft en je beschouwt het nu als een heilige zaak om de boel op te kuisen

Verderop in het interview komt De Wever nog kort terug op het ‘geweigerde ontslag’ van partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Een ontslag zou de regering verzwakken, want de veiligheidsposten zijn cruciaal. Daarom heb ik aan Jan gezegd: ‘je blijft en je beschouwt het nu als een heilige zaak om de boel op te kuisen’.”

Tot slot staat De Wever stil bij de buitenlandse kritiek op ons land. “België is altijd een beetje een gemakkelijk slachtoffer geweest, zeker voor de Fransen”, besluit hij. “Er zijn fouten gemaakt. Maar ook bij de aanslagen in Frankrijk en in de Verenigde Staten zijn fouten naar boven gekomen tijdens het onderzoek. Dus nu komen zeggen dat we enkel in België incapabel zijn, dat kan niet.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content