De opties voor individueel pensioensparen

U hebt voor pensioensparen verschillende mogelijkheden: verzekeringen van ’tak 21′ of ’tak 23′, pensioenfondsen en sparen met een levensverzekering.

Tak 21

Een verzekering van ’tak 21′ keren een gegarandeerd kapitaal uit dat bestaat uit het totaal van de betaalde premies, plus interesten aan een vaste voet. Die zal meestal tussen 2 en 4 procent liggen, naargelang de verzekeringsmaatschappij.

Bovenop dat gegarandeerde rendement kan de spaarder ook een deelname in de winst krijgen. Die hangt af van de prestaties van de beleggingsportefeuille van de verzekeraar. Ook die winst wordt gekapitaliseerd, maar de interesten erop zijn vrij van belasting.

Pensioenfonds

Pensioenfondsen, aangeboden door de banken, bieden geen enkele rendements- of kapitaalsgarantie. De premies worden gestort in een investeringsfonds dat de bank beheert. De banken stellen daarbij drie risicoprofielen voor: laag, gemiddeld en hoog.

Hoe risicovoller de belegging, hoe meer je eruit kunt halen, als het tenminste goed gaat op de financiële markten. Je goed informeren over het risicoprofiel is dus de boodschap. Je kunt kosteloos overstappen van het ene profiel naar het andere. Het is dus mogelijk om aan het begin van je loopbaan voor een ‘dynamisch’ fonds te kiezen en naarmate je pensioen nadert over te schakelen op een ‘defensievere’ formule, om je opbrengst te verzekeren.

Let wel, de belasting van 10 procent op de vervaldag slaat hier op de gekapitaliseerde premies plus hun interesten aan een fictief tarief van 4,75 procent. Als je gemiddelde jaarlijkse rendement lager ligt, heb je dus pech.

Tak 23

Verzekeringen van tak 23 zijn eigenlijk een soort pensioenfonds. Het geld wordt meestal net zo geïnvesteerd in fondsen. En net zoals pensioenfondsen garanderen ze rendement noch kapitaal op de vervaldag.

Sparen met een levensverzekering

Ook een mogelijkheid om op de lange termijn te sparen zijn levensverzekeringen. Die bestaan enkel als contracten van tak 21. De premies ervan zijn, in tegenstelling tot pensioensparen, onderworpen aan een belasting van 1,1 procent op het moment dat je ze stort. Je kunt dus beter eerst de mogelijkheden van pensioensparen maximaal benutten voor je deze formule hanteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content