De Vlaming en zijn pensioen

Jan Lippens & Peter Casteels Medewerkers bij Knack

U schat dat u pas rond uw 65e met pensioen kunt, maar vroeger stoppen zou u een stuk rechtvaardiger vinden.

U vreest dat het pensioenstelsel onbetaalbaar wordt. En u denkt dat het probleem opgelost kan worden door de jeugdwerkloosheid aan te pakken: zet meer jonge mensen aan het werk om onze oude dag te financieren.

Tenminste, dat denkt De Gemiddelde Belg. Knack en bankverzekeraar AXA lieten het onderzoeksbureau iVox een enquête houden bij een representatief deel van de Belgen, onder wie 1057 Vlamingen. Wat vooral opvalt in dat onderzoek: 75 procent van de Vlamingen vindt ons pensioenstelsel onduidelijk, en weet niet goed waar ze aan toe zijn. En dat zorgt voor veel onrust en onzekerheid.

Drie experts bogen zich over de resultaten. Gewezen SP.A-politicus Frank Vandenbroucke is professor aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Commissie Pensioenhervorming, Ivan Van de Cloot van denktank Itinera schreef over de pensioenen het boek De rekening moet kloppen, en Kim De Witte is docent pensioenrecht aan de KU Leuven en pen-sioenexpert van de PVDA. Ze kennen het pensioendossier vanbinnen en vanbuiten, maar daarom zijn ze het nog niet met elkaar eens – au contraire.

Over sommige cijfers valt niet te twisten. 71 procent van de Vlamingen (en evenveel Belgen) gaan niet akkoord met de belangrijkste pensioenhervorming van de regering-Michel. De verhoging van de pensioenleeftijd, in 2025 tot 66 jaar en in 2030 tot 67 jaar, is voor hen onverteerbaar. Ook de kiezers van de regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben het daar dus moeilijk mee.

Partner Content