Vlugschrift (26): originele strip van Marc Sleen voor 14.000 euro

Een bont allegaartje van Andere Strips, Shakespearevandalen, schrijversparadijzen en tips voor creatief boekengebruik.

Marc Sleens ‘Doris Dobbel’ te koop voor 14.000 euro

Catawiki, het internetplatform voor verzamelaars, biedt een originele editie van ‘De vrolijke avonturen van Doris Dobbel’ te koop aan voor een bedrag van 14.000 euro. De strip is in een beperkte oplage van honderd stuks verschenen als een wedstrijdprijs bij de krant De Middenstand in 1952. Tekenaar is niemand minder dan Nero-bedenker Marc Sleen. Vandaag zijn er nog zes originele exemplaren bekend. Een stripverzamelaar kocht de zeldzame strip in goede conditie in een tweedehandswinkel voor 1 euro. In ‘De avonturen van Doris Dobbel‘ verzeilt de dikke sigarenrokende slager Dobbel die zich wil opwerken tot geslaagde middenstander, in allerlei komische situaties.

24 Andere Strips

Tijdens de stripactie van Boek.be, De Andere Strip, presenteren auteurs uit negen verschillende landen, van dinsdag 10 augustus tot 14 september 24 stripromans. In het weekblad Humo verschijnt op dinsdag 10 augustus bovendien een uitgebreide bijlage over De Andere Strip. De uitneembare gids biedt interviews met onder andere tekenaar en illustrator van Jimmy Corrigan, Chris Ware, Dan Clowes (‘Ghost World’), Olivier Schrauwen (‘De man die zijn baard liet groeien’) en Posy Simmonds (‘Tamara Drewe’). De bijdrage is vanaf 17 augustus ook online te lezen op Boek.be.Wie een geheugen voor striptaferelen heeft kan met een spelletje memory bovendien een gratis striproman winnen.

Shakespearevandaal krijgt acht jaar cel

Een rechtbank in het Britse Newcastle veroordeelde afgelopen maandag de 53-jarige Raymond Scott tot acht jaar cel voor het toetakelen van een origineel Shakespearemanuscript uit 1623. Scott verscheurde enkele bladzijden en beschadigde de kaft om zo de waarde van het gestolen werk op te drijven. Nog steeds is het gehavende manuscript 1,2 miljoen euro waard. Eerder al, in juli, werd de vandaal veroordeeld voor heling en het exporteren van goederen naar de Verenigde Staten. In 1998 werd het unieke manuscript gestolen uit de universiteitsbibliotheek van Durham. Scott liet het in 2008 op zijn authenticiteit schatten in de Folger Shakespeare Library in Washington, waar zijn verzonnen verhaal over de zogenaamde Cubaanse afkomst van het unieke manuscript onmiddellijk verdacht werd gevonden en de FBI Scott arresteerde. (AFP)

Schrijven in de oase van El Gouna

Net als in 2010 nodigt de stad El Gouna (Egypte) ook in 2011 met het project Writers Residency vier tot zes succesvolle auteurs uit om er in alle rust en comfort aan hun literaire creaties te werken. De geselecteerde schrijvers verblijven een maandlang gratis in een vijfsterrenkamer inclusief ontbijt en diner. El Gouna vormt met zijn witte zandstranden en zijn ideale ligging tussen zee en bergen het gedroomde decor voor een inspirerende verpozing. Met dit initiatief, gesponsord door Orascom Development, wil El Gouna niet alleen een rustige omgeving bieden voor de auteurs maar ook de interactie tussen schrijvers aanmoedigen. Kandidaten kunnen zich nog inschrijven tot einde september.

Creatief met boeken

De online boekenwinkel Amazon.com maakte in juli bekend dat het de afgelopen drie maanden meer e-books heeft verkocht dan gedrukte boeken. Bob Walker beschreef daarom wat je zoal met je collectie gedrukte boeken kan doen, die nu nutteloos stof staan te vergaren in de boekenkast. Kunstenaars gebruiken boeken op heel verschillende manieren in hun artistieke creaties. Jacqueline Rush-Lee gebruikt boeken als het ruwe materiaal waarmee ze organische sculpturen schept. Stephen Doyle ontwierp op zijn beurt kunstzinnige trappen en tanks die leunen op opengeslagen boeken. Oude boeken kunnen ook een nieuwe functie krijgen als boekenkasten, boekenplanken of origineel behangpapier. Etsy.com en Restoration Hardware kwamen tenslotte op het idee om boeken te bevrijden van hun kaft en het samengebonden bundeltje als een decoratief object voor in de woonkamer te verkopen.

Lies Naert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content