Uitgeverij Vrijdag neemt verkoop in eigen handen

In dit twaalfde boekenjournaal: het budget van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het verlies van een literaire jeugdridder.

Subsidiekosten vertalingen ‘Congo’ lopen op
Het Vlaams Fonds voor de Letteren roept de Vlaamse overheid op om extra geld te spenderen aan de vertaling van ‘Congo. Een geschiedenis’ van David Van Reybrouck. Fondsvoorzitter Jos Geysels en directeur Carlo Van Baelen schreven dit in een opiniestuk in De Standaard. Jaarlijks beschikt het fonds over 165.000 euro en ondersteunt hiermee de vertalingen van Vlaams literair werk. Aangezien ‘Congo’ een klepper is van 680 bladzijden kosten de vertalingen een stevige duit meer. Per vertaling naar een vreemde taal gaat het om ongeveer 25.000 euro. Momenteel zijn er reeds vier vertalingen contractueel vastgelegd en lopen er nog onderhandelingen over vijf nieuwe vertalingen. Het budget van het fonds zou zo wel eens snel de deur uit kunnen zijn. Hier zijn Geysels en Van Baelen zich van bewust. Daarom roepen ze de overheid op om bij te springen. ‘Congo. Een geschiedenis’ is een literair non-fictieboek en won vorige maand de AKO Literatuurprijs. Een kerstinterview met Van Reybrouck staat deze week in Knack.

Vlaamse uitgeverij Vrijdag richt Elkedag Boeken op De Vlaamse uitgeverij Vrijdag heeft een eigen firma opgericht voor de verkoop en publiciteit van boeken en verlaat hiermee Van Halewyck. Vanaf 1 januari 2011 zal het nieuw bedrijf Elkedag Boeken in werking treden met als reeds gekende uitgeversklanten: De Harmonie, Podium, Wereldbibliotheek en uiteraard Vrijdag zelf. De reden voor het opzetten van ‘Elkedag Boeken’ zou zijn dat Vrijdag de verkoop en promotie in eigen handen wil nemen. De distributie wordt om dit mogelijk te maken gecentraliseerd bij het Centraal Boekhuis. Toch zegt Vrijdag-directeur Rudy Vanschoonbeek dat de verkoop- en promotiedivisie los staan van zijn uitgeverij.

Jeugdliteratuuricoon Henri van Daele overleden
De jeugdschrijver Henri van Daele is maandag 20 december op 64-jarige leeftijd overleden. Met zijn verhalen als ‘Pitjemoer’, ‘De heksenschool’ en ‘Prinsessen en zo’ wist hij jong en oud te betoveren. Van Daele schreef eerst cursiefjes en ‘Vlaamse Filmpjes’. Voorts werkte hij scenario’s uit voor strips en maakte hij vertalingen. Van Daele bewerkte ook klassiekers als ‘Tijl Uilenspiegel’ en ‘Reinaert de vos’. In 1983 kreeg hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Voor de Gouden Uil jeugdliteratuur’ werd hij in 2000 genomineerd met ‘Dikke Idde’. In 2007 ontving hij het ereteken Ridder in de Kroonorde.

Evelien Van Oost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content